3 листопада 2015 10:46
5

Пощечина как благодарность за гостеприимство. Почему Луческу унижает болельщиков

- …"Однозначно, вболівальники Львова ніколи не піднімуться до того рівня, на якому вболівають у Стамбулі. Це різні рівні, різна культура вболівання"…


- ..."Зрозуміло, що вболівальники будуть, але вони будуть не зовсім наші, не рідні. Не думаю, що вони підтримають нас так, як вболівали фанати "Мальме" вдома"…


Мірча Луческу, головний тренер "Шахтаря"


Порівнявши львівських та турецьких вболівальників перед диктофонами європейських журналістів (і порівняння це було явно не на користь українців), Мірча Луческу викликав на себе шквал гнівних обурень. Але тоді, якщо чесно, мотиви такої не зовсім коректної по відношенню до країни-роботодавця поведінки Містера хоча б вимальовувалися логічними фарбами: Луческу працював у Туреччині і не раз під час донецької каденції отримував запрошення від турків. Знаємо, що по закінченні поточного сезону в румуна стікає термін дії контракту з "гірниками", тож, цілком імовірно, Луческу залишить "Шахтар" і переїде саме до Туреччини. То чому б черговий раз не догодити туркам і не заробити кілька зайвих вістів до своєї репутації?


Втім… Читаємо прес-конференцію Містера перед сьогоднішнім матчем проти "Мальме" і розуміємо: розмови про любов і особливе ставлення Луческу до турків – пусті балачки. Зважаючи на те, що румун принизив львівських вболівальників вже на фоні шведів (у Швецію то румун точно не збирається), для яких футбол навіть не є спортом номер один, розуміємо: тренер "Шахтаря" словами про відсталість українських вболівальників нікому не догоджає. Луческу просто висловлює свої думки, в яких й справді львівські вболівальники постають як щось чуже і таке, що не відповідає рівню "Шахтаря".


Припускаємо, що Містера дуже болить ситуація, за якої "гірники" не мають можливості грати на "Донбас-Арені". Але в Лізі чемпіонів "Шахтар" репрезентує не Донбас, а Україну. На континентальному рівні розділяти вболівальників на донбаських і львівських – наче на політичній карті світу виділяти не країни, а області чи райони. Чи, можливо, Містер вважає, що на "Арену-Львів" люди йдуть підтримувати суперників "гірників"? Невже переплутав нас з Італією, де люди дозволяють собі вболівати на міжнародній арені проти деяких італійських команд, аби тільки насолити внутрішньому конкурентові своєї улюбленої команди? То варто нагадати, що в нас в житті не стільки багато футбольної радості, аби бажати тій чи іншій українській команді, - незалежно від того, який регіон вона представляє, - невдачі на міжнародній арені. Чи, можливо, Містер порівнює показники шумового навантаження "Арени-Львів" і "Мальме Нью Стадіум"? Тоді продемонструйте цифри…


Ще один важливий момент. Коли "Шахтар" обирає для своїх матчів національної першості стадіон, не зазначений в нормативних документах як домашня арена "гірників", керівні особи команди згадують про те, що вболівальників у "Шахтаря" багато по всій Україні, всі - дорогі, цінні і всі мають право бачити гру улюбленої команди наживо. То куди ж ця логіка зникає перед матчами Ліги чемпіонів?


Далеко ходити за прикладами вдячності і поважного ставлення до "чужих" вболівальників (хоча б до Азербайджану, де агдамський "Карабах" вже більше 20-ти років не має змоги проводити матчі на рідній арені) ми не будемо. Візьмемо приклад "Дніпра", який минулий єврокубковий сезон провів у Києві і який в особах головного тренера та спортивного директора дякував "чужим" вболівальникам, які підтримували команду так само палко, як львів'яни (і не тільки) підтримують "Шахтар" у Львові.


Кожен, звісно, має право на свою думку. Але якщо ти - людина публічна, то повинен не тільки добре виконувати свої професійні обов'язки, але й дотримуватися рамок коректності по відношенню до країни, в якій працюєш. Навіть якщо Містеру не подобаються львівські вболівальники – раз за разом говорити про це перед європейськими журналістами як мінімум не доречно. Ми, - ті, хто добре знає Луческу, - розуміємо суть сказаного. Але в свідомості не обізнаних з нашими реаліями європейців такий поділ українців на "своїх" і "чужих" породжує викривлене уявлення про українське суспільство як про різношерсту, немонолітну групу людей.


Будьмо коректними і дякуймо долі за те, що маємо. Бо могло бути ще гірше.


Автор: Семйон Ігор

Не понимаю, почему его мистером называют? Типичный Мудень :)
Мальме вперед за Лигой Европы!
Наверное самый гнилой тренер на моей памяти,более подлого и отвратительного персонажа стоит ещё поискать.
Когда этот чмошник уже свалит???
Львовяни просто ОБЯЗАНЫ не ходить на кротов, пустой стадион должен быть сегодня.