20 червня 2015 20:02
2

Стефан РЕШКО: "Солдаты босые воюют на Донбассе, а вы говорите футбол без денег"

Футбольні клуби Прем’єр-ліги проігнорували ініціативу донецького «Шахтаря» стосовно зміни регламенту чемпіонату. Більшість проголосувала за стару схему – 14 команд зіграють у два кола.

Це рішення було прийнято на Загальних зборах української Прем'єр-ліги, а згодом було затверджено Федерацією.

Про регламент чемпіонату України «Вголос» розпитав у відомого в минулому футболіста, функціонера Стефана Решко.

На сьогодні – це оптимальна схема проведення чемпіонату, – каже Стефан Михайлович. – Ігор упродовж сезону вдосталь: матчі чемпіонату, розіграшу Кубка, збірної, єврокубкові поєдинки. Ось потрібно було перенести матчі «Шахтаря» та «Динамо» і виникла проблема куди їх вставити. Тобто календар насичений. А прохідні ігри, про які говорять представники «Шахтаря», завжди були. Від цього нікуди не дінешся. Країна у нас велика, всюди потрібно підтримувати інтерес до футболу.

У разі впровадження плей-офф, за що ратував «Шахтар», наші провідні команди проводили би більше очних ігор. Можливо, варто було би спробувати таку схему?


Справді, гранди би частіше зустрічалися і було би більше напружених ігор. Але не можна забувати і про інші команди, які відстають від грандів, що вони мали би робити після завершення регулярного чемпіонату?  У часи Радянського союзу ми уже одного разу грали за такою схемою. Це було у 1969 році, я виступав за «Чорноморець». Ми тоді, здається, грали одне коло, після чого перша вісімка боролася за чемпіонство, а друга вісімка визначала хто покине вищу лігу. Хто був у верху турнірної таблиці, тому було цікаво. А іншим клубам взагалі не було сенсу грати у плей-офф, на ігри приходило по тисячі уболівальників.

Цей експеримент явно не вдався і зараз його знову запроваджувати не варто. Є 14 команд і потрібно грати у два кола. Слабким командам потрібно допомогти, у наших грандів багато футболістів, не усі мають ігрову практику. Ось нехай вони і віддадуть їх в оренду бідним клубам. І при цьому не варто забороняти орендованим грати проти своїх клубів, це повна нісенітниця, що практикує «Шахтар». Мірчі Луческу не вистачає хороших ігор в чемпіонаті? Так не потрібно було своїм гравцям, відданим в оренду «Зорі», забороняти грати проти «Шахтаря», тоді б була цікава гра, луганчани ж обіграли «гірників» одного разу. Донеччани, схоже, не хочуть, щоби їм чинили достойний опір, забороняють своїм гравцям грати проти себе. Маячня, ви що боїтеся їх? Так не віддавайте тоді нікому.

Атестати для участі в наступному сезоні отримали усі клуби, навіть ті, які рік не платять футболістам зарплату. Хіба це нормально?


Проблемні клуби завжди були. І десять років назад, і п’ять років. Що ж робити, коли в країні величезні проблеми, не має грошей. Ось наші солдати босі воюють на Донбасі, а ви кажете футбол без грошей. Звісно, розраховуватися із футболістами потрібно, «Говерла» уже рік не отримує зарплати і ще грає футбол… Футболістів закарпатської команди можна героями назвати.

Ситуація в країні, справді, важка, у власників клубів уже не має можливості фінансувати на попередньому рівні свої футбольні проекти. Але в такому випадку потрібно переглядати контракти, домовлятися про зниження зарплати, а якщо не вдається домовитися, то розривати угоди. Якщо ж клуб бере на себе зобов’язання, а потім їх не виконує, то до нього потрібно застосовувати санкції…

Погоджуюся з вами на сто відсотків. І санкції застосовувалися до клубів, знімалися очки. Ви правильно сказали, контракти потрібно переглядати. Нам на тепловізори не вистачає грошей, які можуть врятувати життя солдатам. А в цей час футболісти отримують по кілька мільйонів доларів в рік. Це не нормально. 

Навіщо видавати атестати клубам, які неплатоспроможні?


Щоби чемпіонат відбувся, було 14 команд. Таким клубам дали час, щоби вони розрахувалися із футболістами. Так робилося в усі часи. Відмовитися від клубу найпростіше, але потім його відродити буде дуже важко. Тому потрібно шукати компроміси.

Олег Петренко, спеціально для «Вголосу»
 

Підтримую Решко, розумне рішеня на теперішній час.
В цілому все правильно.