19 березня 2013 15:36
1

Збигнев БОНЕК: "Для сборной Украины проигрыш в Варшаве будет означать окончание отборочного цикла"

Про вагу поєдинку між збірними України і Польщі, шанси обох команд, про те, кого з українців польські футболісти мають побоюватися на полі, розповів легендарний колись футболіст "Ювентуса" та "Роми", а сьогодні голова Польської федерації футболу Збігнєв Бонєк.

- Пане голово, як Ви оцінюєте шанси обох команд? 


- Важко сказати. Думаю, що рівень команд трохи врівноважується різними чинниками. Український футбол кращий на рівні клубної гри, оскільки по кілька команд грають у Лізі чемпіонів, Лізі Європи, про що польські клуби можуть лише мріяти. Але це є наслідком того, що в українських командах задіяна велика кількість легіонерів.

Враховуючи це, можна сказати, що сила "Шахтаря" чи "Динамо" більше пов'язана з рівнем легіонерів, аніж українських футболістів. Якщо в Україні, як у Польщі, грали би виключно українські футболісти, то не впевнений, чи їм було б так легко потрапити до Ліги чемпіонів. Натомість на рівні збірних це трохи вирівнюється, оскільки маємо рівні сили обох команд.

- Що, на Вашу думку, в цьому матчі буде сильною стороною поляків, а що - українців?


- Якщо відверто, то я не хочу занадто багато думати про цей матч, аби не завдавати собі стресу. Звісно, матчі національної збірної створюють хороший клімат, але й додають трохи напруги, й від цього не втечемо. Як одна, так і інша команди мають свої переваги. Збірна України має хороших флангових футболістів, швидких гравців попереду. Натомість Польща має кількох досвідчених гравців, які грають у серйозних європейських командах. І як би ми не оцінювали сили збірних, усі плюси й мінуси команд врівноважуються.

- Після того, як Шевченко завершив футбольну кар'єру, кого з української команди мають побоюватися поляки?


- Так, Шевченка вже немає у збірній. Тимощук є режисером, серцем команди, який діє між обороною і півзахистом, але це не зовсім той футболіст (якого слід побоюватися - Ред.). Україна має двох дуже швидких флангових футболістів - Коноплянку і Ярмоленка. Але якщо нині команди перемагають, то це швидше є результатом сили всієї команди, а не окремого футболіста. Один гравець на такому рівні не виграє поєдинку. Лідери команд, які гратимуть у цьому матчі, повинні також мати підтримку всієї команди.

- Прогнози є невдячною справою. Але все ж, на який результат ставите? 


- Як президент Польської федерації футболу я хотів би, аби ми перемогли наших українських гостей. Натомість розумію, що це не буде легко, бо українська збірна - це серйозна команда.

- Поразка для однієї чи іншої команди закриє дорогу до Мундіалю в Бразилії, чи не так?


- Для України - так. Для вашої команди поразка в певному сенсі буде завершенням відбіркового циклу. Натомість перемога для України може бути виправленням попередніх помилок (адже команда втратила багато очок у попередніх матчах) і поверненням у боротьбу за путівки на чемпіонат.

Тим часом для Польщі поразка - це дуже довга дорога до Бразилії, а перемога відкриває для Польщі реальні можливості, аби стати першими чи другими у відбірковій групі. Побачимо. Результат цього матчу залишається відкритим питанням.

- Тобто матч Польща-Україна може бути своєрідним "матчем життя або смерті" для обох команд? 


- Саме так. Це такий собі "шекспірівський матч": To be or not to be, бути чи не бути.

- Як Ви оцінюєте загальні шанси збірної Польщі на вихід із групи? 


- Якщо ми вийдемо з групи, то для мене особисто це буде приємною несподіванкою, оскільки при жеребкуванні ми потрапили до цієї групи з четвертого кошика. Тобто Англія, Україна і Чорногорія теоретично є сильнішими командами. Зрозуміло, що у футболі теорія і практика це різні речі. Можливо, ми створимо невелику сенсацію і посядемо перше або друге місце, що дозволить нам вийти з групи або взяти участь у фазі плей-оф.

- Які команди у групі "H" мають найкращі шанси поїхати до Бразилії? 


 - Особисто для мене несподіванкою цього відбіркового циклу стала Чорногорія. Це впевнена в собі, мисляча команда, в якій є кілька хороших нападаючих, таких, як Йоветіч чи Вучініч. Англія десь трохи розгубилася на старті. Проте фаворитами в групі "Н" на сьогодні є саме Чорногорія й Англія, а після матчу Польща-Україна буде зрозуміло, яка з цих двох команд матиме більше шансів перешкодити планам двох фаворитів.

Для нас отборочный цикл уже закончен,или ещё ктото верит что нам что то светит.