23 травня 2011 10:56
3

Фанаты и стюарды

Стосунки між футбольним клубом та його фанатами справа делікатна. Знайти повне порозуміння вдається не завжди. Підтримуючи команду, фанати разом з тим прагнуть бути незалежними. Для клубу ж, щоб почуватись спокійно, важливо знати чого слід очікувати від своїх найактивніших вболівальників і, якщо їхні дії пов’язані з порушенням правопорядку, вчасно вдатися до відповідних заходів.

Довгий час на фанатських секторах (20 та 21) столичного стадіону «Динамо» імені Лобановського не було жодних значних інцидентів, що мало свідчити про ефективну взаємодію між клубними структурами та вболівальницьким рухом. Нажаль мир було порушено. Поєдинок Кубка України минулого тижня проти «Арсеналу» затьмарила бійка між фанатами та стюардами. Фактично це було побиття останніх. Весь стадіон бачив, як стюардів били в голову, а потім у прямому значення викинули з фанатської трибуни. Виглядало це все дуже брутально.

«Ми шкодуємо з приводу того, що сталось, - прокоментував резонансну подію для кореспондента УФ один з представників фанатiв Євген Щелкунов. – Бити стюардів неправильно, але їх підставили, а ми, нажаль, відповіли на цю скеровану проти нас провокацію. Справа в тому, що в клубі за спиною президента проходить перерозподіл влади. Багатьох не влаштовує, що ми напряму повідомляємо Ігорю Суркісу про проблеми в роботі з вболівальниками: черги до кас, непрацюючі турнікети, брудні сидіння на стадіоні і взагалі втрату інтересу до команду в місті, коли навіть на «Шахтар» стадіон не заповнюється. Ці люди зацікавлені у зриві домовленості між фанатами та клубом, згідно з якими ми вже протягом більш ніж півроку вдало самотужки забезпечували порядок на своїх секторах».

На більшості українських стадіонів спостерігається тенденція до заміни міліціонерів на стюардів – людей, спеціально підготовлених для роботи з вболівальниками. У них багато обов’язків: контроль квитків, допомога вболівальникам, впровадження заходів безпеки. Разом з тим права стюардів доволі обмежені. Формально вони не можуть затримати правопорушника, натомість цілком можуть стати об’єктом образ. «Після того, як міліція залишила трибуни стадіонів, деякі радикально налаштовані групи вболівальників почали зневажати нормами безпеки й поведінки на стадіоні, - розповів УФ перший віце-президент Федерації футболу України Сергій Стороженко. – На мій погляд стюарди на стадіоні мають бути визнані посадовими особами й будь-яке зазіхання на них має каратись згідно із законом. Якщо ж неврівноважені фанати не поважатимуть роботу стюардів, то правоохоронці повернуться на трибуни».

В «Динамо» цей інцидент схильні вважати наслідком непорозуміння. «Під час наступного матчу проти «Волині» стюардів на фанатських секторах вже не було, як і на всіх попередніх матчах, а їхня поява на грі з «Арсеналом» була викликана тим, щоб не дозволити перехід вболівальників із сектора на сектор, адже фанати команди суперників були зовсім недалеко», заявив директор департаменту "Динамо" по роботі зі ЗМІ та вболівальниками Микола Несенюк. - Наші стюарди ніколи пальцем не зачепили жодного вболівальника. Тепер серед фанатів знайшлося кілька покидьків, які цим скористалися».

Саме в момент, коли одного з динамівських вболівальників не пустили на фанатський сектор й розпочалась сутичка. На щастя її жертвам вдалось уникнути серйозних ушкоджень. «Стадіон ніколи не заповнюється і перехід з сектора на сектор ніколи не заборонявся, а тут такі нововведення – захищають свої позицію фанати. – Після гри з «Шахтарем» скориставшись формально зачіпкою, що ми не стримались і відповіли матом на образливі «заряди» гостей, до нас зателефонував пан Несенюк і сказав, що тепер все буде по-іншому. І вже на матчі з «Арсеналом» на наших трибунах стояли одягнені в стюардів курсанти Академії внутрішніх справ. Ті ж міліціонери, але не по формі. Нас про це не попередили, як, переконаний, про це не знав і президент клубу. До фанатського сектору не було претензій протягом 14 матчів, ми жили душа в душу, а тут нам підсовують цих курсантів, які забороняють вхід на сектор. Нажаль, саме вони й стали постраждалими в цій провокації проти фанатів».

Заперечують фанати й розмови про повну беззахисність стюардів. Мовляв ще донедавна їхню роль виконували спеціальні найманці - борці, які влаштовували фізичні розправи над вболівальниками. «В керівництві служби клубної безпеки є чоловік який прагне повернутися до таких методів роботи, адже оплачуючи роботу цих самбістів він заробляє й сам на «відкатах»» - повідомив Євген Щелкунов.

Зрештою цивілізованою не можна назвати поведінку обох боків конфлікту. Повернення на стадіон міліції було б, можливо, найлегшим вирішенням. Втім на Євро-2012, провідну роль у забезпеченні порядку згідно міжнародним вимогам мають виконувати саме стюарди. Тому потрібно їх належним чином готувати, а не брати випадкових людей. Приклад вдалої організації цієї роботи дає «Донбас-арена».

Сергій ЦУКІЛО

я так и не понял идею этой статьи. наверное нужно будет перечитать через пару часиков О_о
Сховати
просто стюарди мають бути незалежними, як в Англії. Там цим займаються охоронні холдинги, а в нас то самбісти з спорт-клубу Динамо, то курсанти, то школьники... Хто колись бився то на видео побаче, що особо сильно їх не били і з сектору вони самі спригували. А те шо в клубі робиться... слів нема(((
Сховати
ну в цілому проблему я розумію, але все рівно не розумію навіщо писать щось подібне... пусте...