3 мая 2024 09:33

Кирилл СИГЕЕВ: "Шахтер" сейчас очень уверенно смотрится. Игра с "Динамо", можно сказать, будет чемпионской"

Півзахисник Олександрії Кирило Сігєєв, який належить донецькому Шахтарю, для «УФ» розповів про останні результати команди з Кіровоградщини та свої очікування від Олімпіади.


«Всі в Олександрії засмучені таким результатом»


– Днями ти потрапив список в топ-100 найдосвідченіших гравців твого віку в європейських чемпіонатах. Як ти дізнався?

– Прочитав на сайті Олександрії. Дуже приємно потрапити в такий список. Радий, що це трапилось зі мною. Цього не було б без нашого тренерського штабу, клубу, партнерів.


– Непогано, як для першого сезону в дорослому футболі.

– Це колосальний досвід для мене. В такому ранньому віці я почав грати в УПЛ, отримую ігрові хвилини. Це дає багато прогресу для мене як у футбольному, так і в особистому плані. По завершенні оренди повернусь в Шахтар з тими знаннями, які я щодня отримую.


– Що для тебе було найскладнішим при переході з юнацького футболу?

– Все відбулося швидко, але мене одразу почали ставити в склад, почав отримувати практику. Є велика різниця в швидкостях та прийнятті рішень. Переймався, що можу не вивезти фізично, тим більше, в нашому чемпіонаті багато боротьби і до цього треба бути готовим.


– Безвиграшна серія Олександрії триває. Твоє резюме по матчу з Колосом (0:0)?

– Я вважаю, що перший тайм був повністю під нашим контролем, мали непоганий контроль м’яча, але не вдалося втілити його у небезпечні моменти, а вже у другому таймі була більш рівна гра, де по пару моментів мали що ми, що господарі – Колос.


– Гра була не дуже щедрою на моменти. Нічия - закономірний результат?

– Ми мали трішки більше моментів, тому більше заслуговували на перемогу.


– На чому тренерський штаб робив акцент при розборі?

– При розборі знали, що Колос вміє дуже добре захищатися і вибігати в контратаки, тренерський штаб акцентував більше уваги на цьому, але нам більш важливо відштовхуватися від своєї гри.


– Як всередині команди сприймають останні результати?

– Звісно, всі засмучені, адже кожен хоче перемагати, але є ще чотири гри і будемо намагатися добути найкращого результату в цих матчах. Всі сконцентровані, прагнуть перемог.


«Ротань бере відповідальність за результат, але ми не знімаємо її з себе»


– Головний тренер Олександрії Руслан Ротань на публіці захищає вас від зливи хейту та критики за помилки та невдачі. Це десь знімає тиск, який переживає футболіст у період невдач? Допомагає конвертувати це в позитивний результат?

– Це дуже допомагає, що Руслан Петрович бере на себе відповідальність, але ми так само не знімаємо її з себе. Хочемо через роботу на тренуваннях і результат виправдати довіру тренера.


– На юнацькому та молодіжному рівні ти звик вирішувати високі завдання: медалі, кубки, індивідуальні нагороди. Що переживає молодий футболіст, перед яким стоїть завдання убезпечити себе від вильоту?

– Різниця є. Ти звик до того, що в Шахтарі боротися за високі місця – це база. В Олександрії так само хочуть ставити амбітні завдання. Неприємно, що в першій частині сезону ми багато програвали. Це десь могло тиснути на молодих гравців, адже всі хлопці звикли перемагати, а тут ніби граємо в непоганий футбол, а результату нема.


Я впевнений, що Олександрія до цього прийде і буде боротися за високі місця.


– Олександрія не може перемогти в останніх шести поєдинках поспіль. Як отримувати задоволення від футболу, коли над тобою тяжіє відповідальність за результат?

– В кількох матчах ми заробили непотрібні вилучення, але всі вчаться на помилках. Якщо ми хочемо грати на високому рівні, то не можемо уникнути стресових ситуацій. Маємо бути до цього готовими. Якщо подивитися на гру Олександрії, ми домінували, мали нагоди виграти. Десь нефарт, погана реалізація.


Залишається 4 тури, в яких можемо поліпшити наше становище.


– Особисто зіштовхувався з хейтом від вболівальників за останні невдачі?

– Ні. Нормально ставлюся до критики, адже вболівальники мають право вимагати від нас результату. Завдяки тому, що Руслан Петрович приймає на себе основний удар, ми більше сконцентровані на грі.


– Що буде важливішим для вас у заключних поєдинках чемпіонату – результат чи грати у свій футбол?

– Результат важливий для нас. Ми хочемо перемагати зі своїм футболом. Показувати гру, яку ми награємо. Якщо все буде добре в грі, буде і результат.


– Останні кілька матчів ти мало грав. Здоров'я не турбує?

– Ні, все добре. Це рішення тренерського штабу.


– Як тобі взагалі сьогоднішня УПЛ?

– Багато команд, які грають у футбол, а не просто стоять за лінією м'яча 90 хвилин. Олександрія – одна з таких команд – так само намагається нав'язувати свій футбол і моментами у нас це виходить. Є проблема з результатом, але він прийде з часом. Ми покращуємо гру, взаємодію, тож результат повинен прийти.


«Олександрія може не тільки грати в гарний футбол, але й здобувати результат»


– Далі на вас чекає Рух, який має шанси на єврокубки. Про них можна почути багато хороших відгуків. Що Олександрія може запропонувати супернику, який теж має свій стиль гри?

– Так, Рух – молода та амбітна команда, але ми не будемо відходити від власного стилю, тому це буде цікава гра з двома атакуючими колективами.


Дуже хочеться вірити, що три очки з Рухом додадуть впевненості нашій команді та доведуть вболівальникам, що ми можемо не тільки грати в гарний футбол, але й здобувати результат.


– Наближається кінцівка чемпіонату. Кого з суперників можеш виділити загалом?

– Ну от якраз Рух – із ними приємно грати. Вони і самі грають, і тобі дають. Завжди купа моментів, ніхто не закривається. Шахтар після зміни тренера команда по-іншому заграв.


– За умовами оренди ти не мав право грати проти Шахтаря. Цікаво було б перевірити себе на фоні хлопців з першої команди?

– Було б класно зіграти проти Шахтаря. Перевірити себе з майстерними виконавцями.


– Інцидент з технічною поразкою Шахтарю міг десь підкосити Олександрію?

– Так, трапилася дуже неприємна помилка, яка коштувала нам втрати очок. Але, на мою думку, найголовніше, що ми в тому матчі показали хорошу гру й отримали впевненість на наступні матчі.


– Доля чемпіонства вирішиться в Класичному проти Динамо?

– Шахтар зараз дуже впевнено виглядає. Гра з Динамо, можна сказати, буде чемпіонською.


– Орендна угода з Олександрією не передбачає викуп?

– Все йде до того, що влітку повертаюсь в Шахтар.


– Готовий скласти конкуренцію в першій команді?

– Дуже хочеться проявити себе якомога найкраще, адже це мій рідний клуб. Мрію закріпитися в першій команді, доводити право бути на провідних ролях.


– Перед орендою в Олександрію ти два сезони поспіль грав з Шахтарем в Юнацькій лізі УЄФА. Чим запам'яталися тобі перші єврокубки?

– Дуже класний досвід. Цікаво випробувати себе проти хлопців з провідних академій. На мою думку, наші хлопці нічим не поступаються. Можемо грати на рівних із сильними європейськими суперниками.


«Зіграти з Аргентиною на Олімпіаді – це буде космос»


– Давай поговоримо про збірну. Минулого літа Ротань брав тебе на збір перед Євро-2023, але у фінальну заявку ти не потрапив. Там без шансів було пробитися?

– Так. Дуже сильно виглядали Бондаренко, Криськів, Судаков, Бражко, Желізко. Я дуже радий, що перед Євро був з хлопцями, перевіривши себе на їх фоні. Лише подяка Руслану Петровичу за надану можливість.


– Але в тебе ще є час довести свою профпридатність перед Олімпіадою.

– Буду робити все від себе залежне, щоб потрапити в олімпійську збірну України. Дуже хочеться потрапити до заявки, але знову буде дуже серйозна конкуренція.


– Новий наставник молодіжки Унаї Мельгоса так само тебе викликав, але ти мало отримував часу в кваліфікації Євро-2025. Все ж, можеш судити: чим відрізняється футбол, який ставить Ротань та Мельгоса?

– Це дві різні системи гри. Мельгоса хоче більше грати вертикально, агресивно вперед, без явного контролю м'яча. Руслан Петрович хоче бачити структурний вихід з оборони, з контролем, менш агресивно. Дуже цікаво працювати з обома тренерами. Якщо всі команди будуть так грати, такий футбол стане цікавіше дивитися.


Молодіжка проводить класний відбір. Дарує позитив, який потрібний нашій країні в цей непростий час.


– Ти був учасником дебютного матчу в історії олімпійської збірної проти Японії (0:2). Які спогади залишило по собі відрядження на іншу частину світу?

– Дуже важке відрядження з точки зору логістики: зміна поясів, важко адаптуватися було. Корисно зіграти з сильною командою. Повний стадіон, чого в Україні дуже не вистачає зі зрозумілих причин.


Прикро через результат. Хотіли перемоги в першому матчі, але це футбол. Ми розглядали цю гру як підготовку до Олімпіади.


– Напевно, ти бачив новину, що Аргентина може привезти на Олімпіаду чемпіонів світу – зокрема, самого Мессі. Хотілося б випробувати себе на фоні суперзірок?

– Це взагалі буде космос! Однозначно запам'ятається на все життя.


– Це літо буде насиченим в плані футболу, адже чотири українські збірні будуть представлені в фінальних турнірах...

– Це яскраво підтверджує, що клас наших футболістів може бути конкурентним з іншими опонентами. Той факт, що багато українських хлопців опинилися за кордоном, зробить сильнішою нашу збірну в тривалій перспективі.


Фото: ФК "Олександрiя"