30 березня 2009 14:23
2

Вадим ЕВТУШЕНКО: "Отдавая должное силе команды Капелло, мы верим в возможность достижения положительного результата"

Тренери національної збірної України, яка готується до відбірного матчу ЧС-2010 з англійцями у передмісті Лондона, Сент-Олбансі, вирішили зайвий раз не навантажувати футболістів, а тому відмовилися від проведення контрольного поєдинку. Водночас італійський наставник британських «левів» Фабліо Капелло скористався «вікном ФІФА», обравши у спаринг-партнери своєї команди збірну Словаччини. 

Своєрідна генеральна репетиція для англійців, яка відбулася у суботу, 28 березня, виявилася вдалою − у присутності більш як 80-ти тисяч глядачів господарі перемогли суперників із розгромним рахунком 4:0. Вже у дебюті гри відзначився Еміл Хескі, а в останній чверті поєдинку Уейн Руні (двічі) і Френк Лемпард, скориставшись грубими помилками захисту опонентів, довели справу до логічного завершення − 4:0. 

На думку одного з асистентів головного тренера «синьо-жовтих» Вадима Євтушенка, ця гра відповідала її товариському статусу. «Було помітно, що словаки вийшли на поле, відверто побоюючись суперника. До того ж у ще більшу психологічну яму їх увігнав швидкий гол. Відтак, гості так і не змогли протиставити суперникам що-небудь серйозне. У свою чергу англійці, відігравши на максимумі хвилин 20-25, потім помітно збавили оберти, що, втім, не завадило їм продемонструвати свою високу індивідуальну майстерність, яка знайшла своє відображення у ще трьох голах», − зазначив Євтушенко. 

Проте радість від перемоги у матчі, в якому, до речі, Девід Бекхем встановив рекорд за кількістю проведених ігор за збірну для польових гравців (109, на один більше, аніж у легендарного Бобі Мура), для англійців затьмарили травми одразу трьох нападників − Еміла Хескі, Карлтона Коула і Пітера Крауча. І якщо останній повинен відновитися до поєдинку проти України, то перші двоє, за повідомленнями британських ЗМІ, вже відправлені з табору команди. Відтак Капелло був змушений у терміновому порядку викликати під знамена збірної Даррена Бента з «Тоттенхема». 

У суботу ж у парі з Руні діяв саме Хескі. Отже, постає запитання − ким його замінить тренер англійців?.. Проте Вадим Євтушенко не вважає, що на цьому слід загострювати увагу: «Ми давно слідкуємо за нашим суперником, і знаємо, до яких перестановок у складі зможе вдатися Капелло». Водночас ще один помічник Михайличенко − Володимир Веремеєв − додає: «Хескі чи Крауч не визначали обличчя Англії. На мій погляд, найбільшу загрозу слід чекати з лівого флангу, де чудово взаємодіють Ешлі Коул, Стівен Джеррард і Уейн Руні, який часто-густо туди зміщується».

У той час, як у британських ЗМІ розгорнулася дискусія щодо того, до якої тактичної схеми вдасться Капелло у матчі з Україною, Володимир Веремеєв, у свою чергу, стверджує наступне: «Номінальна кількість форвардів не є лакмусовим папірцем того, якою є тактика − атакуючою чи захисною. Це з одного боку. А з іншого, тактична схема Капелло загалом залишається незмінною, і я не думаю, що він стане щось кардинально змінювати у грі проти нас. Хоча тут варто зауважити, що, враховуючи високий клас виконавців, тактична побудова італійця є досить гнучкою». 

У той час, як Михайличенко і Веремеєв переглядали гру англійців зі словаками безпосередньо на стадіоні, Литовченко, Михайлов, Євтушенко та всі гравці дивилися поєдинок разом на великому екрані у відеозалі готелю Sopwell House. Попри вражаючий переможний рахунок, українці сприйняли його досить адекватно, і своєї думки про англійців не змінили. Тобто, підкреслює Вадим Євтушенко, «віддаючи належне силі команді Капелло, ми продовжуємо вірити у власні сили і у свою здатність досягти позитивного результату на «Уемблі». 

На відміну від англійців, втрат у складі збірної України на ранок понеділка немає − всі без винятку 23 футболісти працюють у загальній групі. Починаючи з середи, коли «синьо-жовті» прибули на Туманний Альбіон і включно до суботи вони сповна відчули, що таке місцева погода, коли протягом 15-20 хвилин весняне сонечко змінюється градом і навпаки. Проте у неділю небесна канцелярія змилостивилася, і цілий день була на диво стійка погода − ясно, стовпчик термометра сягав 10 градусів за Цельсієм. 

У неділю збірна України провела два тренування, під час яких максимально моделювалися можливі ігрові ситуації у майбутньому протистоянні. На сьогодні ж заплановано одне вечірнє заняття − футболісти випробують газон нового «Уемблі». У перші 15 хвилин воно буде відкритим, після чого представників ЗМІ попросять залишити арену. Завтра в першій половині дня «синьо-жовті» запросять в Sopwell House для спілкування журналістів, після чого − теорія і останнє перед грою тренування. Зранку в середу Михайличенко проведе індивідуальні бесіди з гравцями, після чого і визначиться остаточно зі складом на матч. Між іншим, конкуренція між футболістами під час занять настільки серйозна, що наразі навіть важко визначити, хто потрапить у заявку на гру, що вже говорити про «основу». 

Дехто вважає, що протистояти англійцям на «Уемблі» складніше, аніж на інших британських аренах в силу своєрідної магічності цього стадіону. Проте Володимир Веремеєв вважає, що «на легендарному «Уемблі» наші футболісти, навпаки, повинні проявити весь свій потенціал і психологічну стійкість. У нас, повірте, є свої козирі, завдяки яким ми маємо шанси досягти позитивного результату у грі з такою сильною командою, якою є, безперечно, Англія».
esli ne budut sidet v oborone, to mogut obugrat angliu.
Дай боже нашему теляті та вовка з"їсти!