22 травня 2024 14:37

Сьогодні "Байєр" та "Аталанта" зіграють у фіналі Ліги Європи

Коли вирішальний двобій і де він відбудеться? Хто вийде в стартових складах? Усе про фінал Ліги Європи УЄФА між італійським і німецьким клубами.


ГОЛОВНЕ ПРО ФІНАЛ

Коли: середа, 22 травня (22:00 за київським часом)
Де: «Дублін Арена», Ірландія
Що: фінал Ліги Європи-2023/24

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ?

«Аталанта» та «Байєр» уже зустрічалися в Лізі Європи: в 1/8 фіналу сезону-2021/22 команда Джан-П'єро Гасперіні двічі перемогла підопічних Херардо Сеоані – 3:2 удома та 1:0 у Леверкузені. Це може послужити додатковим натхненням для представників Серії А, які вибили «Ліверпуль» у чвертьфіналі та розраховують на чудову форму нападника Джанлукі Скамаккі. З іншого боку, мало хто хоче зустрітися з підопічними Хабі Алонсо просто зараз.

П'ятиразові срібні призери бундесліги цього року вперше здобули титул чемпіона Німеччини та можуть оформити требл, якщо здобудуть перемоги в фіналах Ліги Європи та національного кубка – проти «Кайзерслаутерна» 25 травня.

Ця кампанія вже кардинально відрізняється від сезону-2001/02, коли «Байєр» посів друге місце в бундеслізі та поступився у вирішальних матчах Кубка Німеччини та Ліги чемпіонів. Нічия з «Ромою» (2:2) у півфінальному матчі-відповіді цього розіграшу продовжила безпрограшну серію леверкузенців, яка наразі становить 50 матчів, а кількість рятівних голів на останніх хвилинах говорить про неймовірний характер, який Хабі Алонсо прищепив своїм підопічним.

ОРІЄНТОВНІ СКЛАДИ

«Аталанта»: Муссо; Джимшиті, Хін, Скальвіні; Дзаппакоста, Коопмейнерс, Едерсон, Руджері; де Кетеларе, Скамакка, Лукман
Не зіграють : Гольм (литковий м'яз), де Роон (стегно)
Під питанням: Толой (стегно), Колашинац (стегно)

«Байєр»: Коварж; Тапсоба, Та, Інкап'є; Фрімпонг, Андріг, Джака, Грімальдо; Гофманн, Вірц; Шик

ОСТАННІ РЕЗУЛЬТАТИ

«Аталанта»
Останні результати: ВПВВВН (усі турніри, останні матчі вказані першими)
Останній матч: «Лечче» – «Аталанта» 0:2, 18.05, чемпіонат Італії

«Байєр»
Останні результати: ВВНВВН
Останній матч: «Байєр» – «Аугсбург» 2:1, 18.05, чемпіонат Німеччини

ДУМКА ЕКСПЕРТІВ

Кореспондент з «Аталанти» Паоло Менікуччі
«Ви бачили матч «Аталанти» проти «Роми»? – нещодавно запитав Пеп Гвардіола. – Це було щось, «Аталанта» зіграла чудово». Хто я такий, щоб сперечатися із видатним тренером? «Аталанта» справді проводить неймовірну кінцівку сезону. Команда Гасперіні грає набагато швидше за своїх суперників у Серії А й чудово виглядає в Лізі Європи, в чому чимала заслуга Шарля де Кетеларе та Джанлукі Скамаккі, котрі вийшли на пік форми в найпотрібніший момент. «Байєр» цього сезону не зазнав жодної поразки, але в Дубліні на леверкузенців чекає надзвичайно складний іспит.

Кореспондент з «Байєра» Маттіас Реттерс
Будь-хто, хто бачив «Байєр» цього сезону, не сумнівається, що леверкузенці знову не програють. Це не означає, що команда Хабі Алонсо бездоганна в обороні («Карабах» і «Рома» показали, що це не так), але на кожен удар суперника «Байєр» готовий відповісти своїм. Леверкузенці забили неймовірну кількість голів наприкінці, в тому числі завдяки гравцям, які виходять на заміну. Навіть такий суперник, як «Аталанта», може не знайти рішення, як обіграти чемпіонів Німеччини.

ЦИТАТИ

Головний тренер «Аталанти» Джан-П'єро Гасперіні: «Фінал стане історичною подією. Для таких команд, як наша, це дійсно неймовірно, але це хороша ознака для всіх. Це історичне досягнення для нас – ми також святкували після «Ліверпуля», після» Спортинга». Але ми чудово розуміємо, що це ще не кінець. Усі думки тепер про «Байєр».

Головний тренер «Байєра» Хабі Алонсо: «Ми щасливі, що вийшли в фінал. А в підсумку проведемо два вирішальні поєдинки за тиждень. Ми показали характер у півфіналі проти «Роми». Я подивився своїм гравцям у вічі й побачив, що вони хочуть більшого. В нас ще є шанс виграти три титули, й мої хлопці заслуговують на них».

ЩО ОТРИМАЄ ПЕРЕМОЖЕЦЬ ЛІГИ ЄВРОПИ?

Кубок, який вручається за перемогу в Лізі Європи, представляє срібну чашу вагою 15 кілограмів і висотою 65 сантиметрів. Трофей у вигляді срібного кубка на постаменті з жовтого мармуру було розроблено та виготовлено у міланській майстерні Бертоні. Фігури гравців, що борються за м'яч, розташовані трохи вище платформи, несуть не тільки декоративну функцію, але й надають стійкості всієї конструкції – на них спирається восьмигранний кубок з емблемою УЄФА.


undefined


Переможець також отримає місце в основній сітці Ліги чемпіонів-2024/25.