21 травня 2024 16:17

Мессі був стурбований зниженням зарплатнi на тлі пандемії – Піке передав це Рубіалесу. Екс-глава RFEF запропонував Чеферіну компенсувати втрати гравців за рахунок коштів УЄФА

Ліонель Мессі може бути замішаний у скандалі з президентами УЄФА та RFEF.

Газета The Objective отримала у своє розпорядження повідомлення та аудіозаписи, якими Жерар Піке та Ліонель Мессі, які на той момент грали за «Барселону», обмінювалися з тодішнім президентом Королівської іспанської футбольної федерації (RFEF) Луїсом Рубіалесом і президентом УЄФА Александером Чефері.


Ці листування свідчать про спроби «перенаправити» кошти УЄФА певним гравцям, щоб компенсувати скорочення зарплат через пандемію COVID-19.


Перша розмова на цю тему між Піке та Рубіалесом відбулася 2 квітня 2020 року. У телефонній розмові, як стало відомо після аналізу листування колишнього президента RFEF з Чеферіном, Жерар з дозволу Мессі висловив Рубіалесу занепокоєння аргентинського гравця значним скороченням його зарплати через пандемію коронавірусу. За кілька днів до цього "Барселона" попросила футболістів скоротити зарплати на 70% на тлі кризи.


Того ж дня Рубіалес зв'язався з головою УЄФА у WhatsApp і розповів йому, що Мессі висловив занепокоєння з цього приводу. Екс-президент RFEF порушив питання можливості використання коштів УЄФА для компенсації фінансових втрат гравців.


При цьому і Рубіалес, і Чеферін розуміли, що обговорення цієї теми може негативно вплинути на імідж гравців, якщо стане надбанням громадськості. Тому іспанець наполягав на конфіденційності переговорів.


«Вони [Піке і Мессі] ясно сказали мені, що ніхто не повинен дізнатися, що йдеться про гроші, тому що, якщо люди дізнаються, вони вб'ють їх. Я надішлю тобі аудіозапис із повідомленням від Лео Мессі. Це мій голос, але це повідомлення від нього», – сказав Луїс.


У відповідь Чеферін заспокоїв Рубіалеса та запевнив, що «навіть його собака не дізнається» про це.


Потім Рубіалес запропонував Чеферіну перенаправити кошти, які RFEF отримує від УЄФА, таким чином, щоб вони дісталися Мессі та іншим гравцям. «Для нас важливо, щоб Мессі та інші залишалися з нами. Без потреби вкладати додаткові гроші. Ми лише перенаправимо гроші», – сказав колишній голова іспанської федерації.


Через п'ять хвилин після цього екс-президент RFEF зв'язався з колишнім захисником «Барси» та висловив бажання допомогти гравцям. Рубіалес, Піке та Мессі провели тристоронню телефонну розмову, під час якої Луїс розповів футболістам про пропозицію, яку він зробив президенту УЄФА.


Через два дні Рубіалес знову зв'язався з Чеферіном і запитав, чи той продумав цю пропозицію. Іспанець попросив словенця «вчасно повідомити про це Мессі», якщо відповідь буде ствердною.


Джерела, знайомі з перебігом переговорів, заявляють, що «якби це питання стало надбанням громадськості, вони [Рубіалес і Чеферін] стверджували б, що такий хід пішов би на користь гравцям з низьким рівнем доходу».


Рубіалес відправив Піке скріншоти своїх бесід із Чеферіном, а екс-захисник переслав їх Ліонелю.

6 квітня Рубіалес направив Чеферіну свою економічну пропозицію, в якій він пропонує реструктурувати виплати національним асоціаціям від УЄФА, а саме прибутки від телетрансляцій. Екс-глава RFEF запропонував виділити половину цієї суми на компенсації гравцям, зарплати яких були знижені.


RFEF направить приблизно 50% від загальної суми солідарних виплат до резервного фонду. Фонд покриє скорочення заробітної плати гравців у Першому дивізіоні, Другому дивізіоні, Другому дивізіоні В, Третьому дивізіоні, жіночому футболі та футзалі.


Інші 50% будуть розподілені відповідно до поточних вимог виключно між клубами, які під час кризи Covid-19 не погодилися на зниження зарплат своїм гравцям (25% для професійних клубів та 25% для непрофесійних клубів).


Цей механізм застосовуватиметься протягом періоду, необхідного для того, щоб повністю або значною мірою покрити скорочення зарплат гравців (ми вважаємо, що ця сума становитиме близько 50 мільйонів євро)», – написав Рубіалес.