11 травня 2024 22:15

Ігор БЄЛАНОВ: "У дербі з "Динамо" "Шахтар" переміг заслужено"

Володар «Золотого м’яча» 1986 року Ігор Бєланов був одним із тих, хто у компанії з багатомільйонною глядацькою аудиторією спостерігав за перипетіями матчу 28-го туру УПЛ, у якому донецькому «Шахтареві» вдалося взяти гору над київським «Динамо» (1:0). Цей результат дозволив гірникам достроково, за два тури до фінішу чемпіонату, завоювати золоті нагороди.


Легендарний форвард поділився враженнями про українське класико із Sport.ua.


- Вітаю «Шахтар» із перемогою. Здобули її «гірники» заслужено, у рівній боротьбі. Його долю вирішив один-єдиний гол. Втім, по характеру зустрічі було зрозуміло, що той, хто заб’є, матиме чималі шанси на переможний результат. Градус напруги і відповідальності у гравців обох команд був досить високим, адже у поєдинках такого гатунку помилка або необачність може коштувати дорого. Так сталося, що під час удару Сікана по воротах «Динамо» м’яч з близької відстані влучив у руку Вівчаренка і після перегляду VAR арбітр призначив пенальті. Слід віддати належне динамівцям, які, незважаючи на рахунок 0:1, грали у свою гру і шукали нагоди для того, аби змінити ситуацію. Однак, попри усі спроби команді Олександра Шовковського не вистачало дещиці у завершальній фазі атаки. «Шахтар» же грав по результату, роблячи ставку на контратаки.


- У цій грі кожен з таймів був різним. Якщо у першому переконливіше діяли гірники, то у другому – динамівці.
- Саме так. Столичній команді втрачати було нічого, тож вона змушена була йти вперед. Тренерський штаб «Динамо» вирішив посилити гру і додати їй гостроти, випустивши на другий тайм досвідченого Ярмоленка. Той старався, як міг, проте донеччани в обороні діяли досить уважно, не дозволивши супернику створювати стовідсоткові гольові нагоди. Хоча підходи до воріт були, і їх було немало. Важливо те, що динамівці змусили гірників оборонятись, що у чемпіонаті дуже мало хто з команд-суперниць може собі дозволити.


- Чи виправдав матч ваші сподівання?
- Я вболівав за гарний футбол і чесну гру. За кількістю ударів по воротам та змістовним атакам матч вийшов гарним, а от щодо голів… Відверто кажучи, хотілося б, щоб забитих м’ячів та драматизму було більше. Втім, цей поєдинок за своїм статусом був на кшталт кубкового фіналу, у якому на чільне місце виходить результат. Гадаю, що матч, у якому грало чимало збірників, дав додаткову інформацію для наставника нашої національної команди Сергія Реброва. Тепер головне, щоб в іграх, які залишились до завершення сезону, ніхто з них не отримав травм, – сказав Бєланов.