1 травня 2024 13:30

Владислав ГЕЛЬЗIН: "Рішення зв'язатися з Баранкою було трагічною помилкою в історії українського футболу"

Президент "Олімпіка" Владислав Гельзін розповів про діяльність колишнього голови Комітету етики та чесної гри УАФ Франческо Баранки, який залишив свою посаду минулого тижня.


"В історії українського футболу рішення зв'язатися з Баранкою було трагічною помилкою. Важко собі навіть уявити всю ту шкоду, яку завдала ця людина. Щоб не бути голослівним, я наведу вам лише кілька прикладів.


Коли його призначили на посаду футбольного прокурора і розрекламували, як великого професіонала, я справді думав, що в Україні розпочнуться позитивні перетворення щодо дотримання етики та чесної гри у нашому футболі. Мої надії розвіялися за першого ж дотику з цим персонажем.


Так, у 2017 році, після гри молодіжних складів "Олімпіка" та "Динамо", в інтернеті з'явилися коментарі щодо маніпуляцій з коефіцієнтами на цей матч. Як керівник клубу, я особисто звернувся до Баранки з проханням перевірити всі ці факти. Я навіть уявити не міг у той момент, що створить так званий "футбольний прокурор".

У найкоротший термін Баранка провів експертизу шляхом перегляду відеозапису матчу та написав висновки, що наші захисники, нібито, навмисне погано грали. Це був єдиний доказ. Хлопців у найкоротші терміни довічно усунули від футболу, а Баранка у всіх ЗМІ трубив про своє досягнення.


Ми розпочали своє розслідування та встановили просто шокуючий факт. Ніхто з експертів створеної Баранкою комісії не дивився цей матч! Справа в тому, що Баранка створив експертну комісію із 4 італійців. Жодного вітчизняного фахівця залучено не було. Для вагомості Баранка включив до комісії легенд італійського футболу – Беніто Карбоне та Клаудіо Джентіле.


Коли ми зв'язалися з ними, то отримали офіційні відповіді від їхніх адвокатів, що вони ніколи не брали жодної участі в роботі комісії в Україні, не дивилися жодного матчу і взагалі нічого про це не знають. Також ми з'ясували, що від їхнього імені протягом 2017-2018 років Баранка створив близько 30 таких підроблених експертиз, які використовувалися при "розслідуванні" ігор за участю команд клубів Першої ліги та молодіжних команд клубом Прем'єр-Ліги.

З'ясувалося, що Баранка був одноосібним засновником приватної компанії FederBet, яка писала для очолюваного ним Комітету етики висновки про рухи ставок на матчах. На підставі цих записів Баранка самостійно робив висновки про підозрілі ставки і розпочинав розслідування щодо потрібних йому особисто матчів. Ви можете собі уявити: покликаний боротися з договірними матчами "прокурор" сам вигадував собі приводи для цього і фальсифікував докази?!


Ми не зупинилися на цьому і запитали керівництво УАФ про те, скільки грошей було виділено на оплату роботи цієї неіснуючої "експертної комісії" та компанії Баранки FederBet. Відповіді нам так і не надали. Залишається тільки здогадуватися про це, знаючи, як витрачалися кошти УАФ попереднім керівництвом. Коли ми це пред'явили все це в УАФ, то Апеляційний комітет тихо та сором'язливо замінив нашим хлопцям довічну дискваліфікацію на 2-річну.


Ми не зупинилися та виклали встановлені факти у листах, які направили до найбільших італійських ЗМІ. Також ми подали апеляцію до вищого спортивного арбітражного суду в Лозанні. На жаль, Лозанський суд не розглянув апеляцію по суті. Через інтриги та обман в УАФ ми не змогли подати її в належний термін.


Але про витівки Баранки дізналася вся футбольна Європа. На мій подив ця людина, яка повністю дискредитувала себе за мовчазною згодою української футбольної громадськості, продовжила очолювати Комітет етики та чесної гри і отримувати величезну зарплату. Ясна річ, що він не зупинився у своєму шкідництві і доклав усіх зусиль для усунення мене від футболу як єдиного керівника клубу Прем'єр-Ліги, який показав справжнє обличчя Франческо Баранки.


У цьому контексті не можна не розповісти про другого "великого" італійського функціонера у нашому футболі – голову суддівського комітету Лучано Лучі. Після виявлених нами фактів відверто злочинної діяльності Франческо Баранки, очолюваний мною "Олімпік" протягом двох сезонів був рекордсменом за кількістю вилучень гравців та призначених пенальті. Футбольні вболівальники, мабуть, пам'ятають епізоди скандального суддівства на наших матчах.

Причини цього мені були зрозумілі. Суддівський комітет очолював співвітчизник "футбольного прокурора" Лучано Лучі. Суддівські скандали трясли не лише матчі з участі "Олімпіка", а й практично всіх клубів Прем'єр-Ліги. Коли я став про це публічно говорити, то розкрилися шокуючи факти "діяльності" Лучано Лучі.

Втомлені терпіти свавілля цього діяча українські арбітри опублікували своє листування в робочому Телеграм-чаті за участі Лучано Лучі. У цьому чаті голова Комітету арбітрів давав прямі вказівки арбітрам розправлятися з клубами, керівники яких критично висловлювалися як суддівство. При цьому слова, які цей діяч використовував робочому телеграм-каналі стосовно тренерів та керівників Клубів, у пристойному суспільстві вголос говорити не можна.


Разом з цим з'ясувалося, що Лучано Лучі публічно на нарадах арбітрів називав Україну банановою республікою і не упускав можливості висловити свою зневагу до нашого футболу та нашої країни. Крім того, стало відомо, що з 2016 року Лучано Лучі взагалі незаконно обіймав посаду голови суддівського комітету. Це виборна посада. Його обрали одного разу на конгресі ФФУ у 2015 році терміном на 1 рік. Після цього його ніхто не переобирав. Дозвіл на роботу в Україні йому продовжував своїм підписом секретар УАФ без жодних виборів. По досягненню 70 років Лучано Лучі, відповідно до Регламенту, мав скласти свої повноваження, але не зрозуміло, як він продовжував "працювати".


Декілька арбітрів, а також президенти трьох Клубів Прем'єр-Ліги написали офіційні заяви до Комітету етики та чесної гри. До того ж комітету, який очолював Франческо Баранка. Цей "футбольний прокурор" видав феноменальну у своєму цинізмі відповідь, відмовивши у відкритті виробництва щодо свого співвітчизника через відсутність фактів порушень принципів етики.


І це лише частина фактів діяльності цього італійського тандему, які стали відомі громадськості. Оцінку діяльності цим двом діячам ще треба зробити шляхом проведення ретельного розслідування. Додам лише, що усі ці дії італійських менеджерів узгоджувалися із керівниками УАФ. Ці команди спускалися зверху, від Павелка до Костюченка. І вже він делегував ці дії італійцям. Для мене досі залишається загадкою, як це стало можливим у нашому футболі та в нашій країні", - сказав Гельзін для "Інформатора".