19 квітня 2024 18:58

Жителі Словаччини зібрали 2 млн євро на снаряди для України, незважаючи на політику уряду, який відмовляється надсилати Києву військову допомогу

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Менш ніж за дві доби жителі Словаччини зібрали понад 2 млн. євро на купівлю снарядів для України. Кампанію зі збору коштів ініціювали після того, як словацький уряд відмовився підтримати ініціативу Чехії щодо збору коштів та пошуку боєприпасів для Києва.

«Ми маємо викинути Путіна з України. Ми повинні завдати йому поразки», — каже Отто Сімко.


Ця людина брала участь у словацькому повстанні проти нацистів у 1944 році та пережила Голокост. Йому 99 років, і він допоміг розпочати кампанію, яка кинула виклик урядовій політиці.

«Я пережив Другу світову війну. Я воював під час цієї війни. І скажу вам: сенсу у переговорах із Гітлером не було. І з Путіним немає сенсу говорити», — каже Сімко.

Ініціатива дозволяє словакам діяти в обхід політики популістського та націоналістичного уряду Роберта Фіцо, який прийшов до влади у жовтні минулого року. Під час виборів Фіцо обіцяв, що "не дасть Україні жодного снаряда".


Коли Чехія оголосила про ініціативу пошуку снарядів для України на світовому ринку та почала збирати на це кошти, до неї приєдналися 20 країн. Але Роберт Фіцо відмовився взяти участь.


Словацький прем'єр вважає, що західна політика щодо надання зброї Україні лише затягує конфлікт і Києву краще скласти зброю та домовитися про мир із Москвою.


Ініціатива зі збору коштів, започаткована за допомогою Отто Сімко, дала можливість словакам, які не згодні з думкою прем'єра, допомогти Україні.


З вівторка понад 32 тис. словаків пожертвували понад 2 млн. євро, які підуть безпосередньо до фонду чеської снарядної ініціативи.


«Ми справді приємно здивовані тим, наскільки великою була підтримка, — каже Зузанна Іжакова з ініціативи „Мир для України“, яка співпрацює із чеським фондом допомоги Україні. — Це ознака опору словаків внутрішній та зовнішній політиці Роберта Фіцо».


Кампанія проходить під гаслом «Якщо уряд не може – зможемо ми».

Активісти продовжать збирати кошти навіть зараз, коли попередню мету зібрати 1 млн євро вже досягли і перевищили.


Сам Фіцо поки що ніяк не коментував успіх цієї ініціативи.


Але міністр оборони Роберт Каліняк заявив місцевому телеканалу, що Словаччина – демократична країна та її мешканці можуть робити, що хочуть.


А уряд, за його словами, натомість надаватиме Києву іншу допомогу, наприклад, з розмінуванням.