29 березня 2024 16:39

Далекобійні ракети ATACMS для України: у США заявили про зниження ризиків передачі

Фото - https://depositphotos.com/ua/


Ризики ескалації війни в Україні, пов'язані з можливістю передати ЗСУ далекобійні ракети ATACMS, знизилися порівняно з тим, якими вони були раніше. Таку думку висловив голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун, передає Defence One.


Він офіційно не підтвердив і не спростував інформацію про те, що Штати мають намір відправити Україні партію ракет великої дальності, однак заявив, що "стримана реакція Росії" на серію нещодавніх атак українських дронів углиб території РФ дала змогу Пентагону скоригувати свій аналіз ризику відправки ATACMS.


Зазначається, що багато хто зі спостерігачів і навіть деякі законодавці-республіканці підштовхують Сполучені Штати до відправки ракет, оскільки вони дадуть змогу українцям утримувати позиції та російські війська.


"Це ускладнить просування Росії, оскільки Україна може продовжувати наносити удари навіть по найбільш добре укріплених російських позиціях у східній частині країни практично з будь-якої точки. Це, зі свого боку, ускладнить посилення військ, навіть якщо Росія захопить більше території", - йдеться в публікації.


Браун закликав до якнайшвидшого відновлення військової допомоги США Києву і додав, що у доступному для огляду майбутньому Україна зіткнеться з триваючими артилерійськими обстрілами. Водночас він також висловив сумніви щодо масштабного весняного російського наступу. На його думку, побоювання можуть бути перебільшені, у зв'язку з тими втратами, яких зазнала армія РФ за останній рік:


"Росіяни кинули багато сил, особового складу, систем озброєння та транспортних засобів, щоб домогтися того, чого вони домоглися. І, я б сказав, це майже м'ясорубка".


Ракети ATACMS для України - актуальне


Нагадаємо, днями радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван відповів на запитання, чи погодили в США передачу нової партії ракет ATACMS:

"Щодо ATACMS, я змушений розчарувати вас, сказавши, що сьогодні нічого не маю щодо цієї теми, щоб публічно оголосити".