27 березня 2024 21:16

Жуан Жезус: "Ачербі почав змінювати свою версію подій"

Захисник «Наполі» Жуан Жезус прокоментував рішення суду виправдати гравця «Інтера» Франческо Ачербі у справі про, як стверджує Жезус, расистські образи на свою адресу:


«Я кілька разів із великим розчаруванням прочитав рішення спортивного судді, який вирішив, що немає жодних доказів того, що я став жертвою расистської образи під час матчу між «Інтером» і «Наполі» 17 березня. Незважаючи на те, що я поважаю це рішення, мені важко його зрозуміти, і воно викликає у мене дуже гіркі почуття. Чесно кажучи, я присоромлений настільки серйозним інцидентом, в якому моєю єдиною помилкою було те, що я поставився до нього «по-джентльменськи», вирішивши не переривати важливу гру, з усіма тими незручностями, яких завдала би глядачам, які спостерігають за матчем. Я зробив це, вважаючи, що таке ставлення поважатимуть і, можливо, візьмуть за приклад.


Я вважаю, що після цього рішення будь-яка інша людина, яка опинилася в ситуації, схожій на мою, діятиме зовсім інакше, щоб захистити себе і приборкати ганьбу расизму, якої, на жаль, ми щосили намагаємося позбутися. Я не відчуваю себе якимось чином захищеним рішенням, яке водночас визнає, що «образа безумовно мала місце», і стверджує, що немає впевненості в тому, що вона носила дискримінаційний характер, який тільки я сприйняв «сумлінно». Я справді не розумію, як фразу «йди геть, негр, ти просто негр» можна вважати безумовно образливою, але не дискримінаційною.


Я не розумію всієї метушні того вечора, якщо це справді була «просто образа», за яку сам Ачербі визнав за необхідне вибачитися, рефері вирішив повідомити ВАР, матч було призупинено більш ніж на хвилину, а його одноклубники поспішили поговорити зі мною. Я не можу зрозуміти, чому Ачербі почав змінювати свою версію подій тільки наступного дня, перебуваючи в збірній, замість того, щоб заперечувати це відразу після матчу, коли це дійсно сталося. Я не очікував, що все закінчиться так. Я боюся – і сподіваюся, що помиляюся – що це може створити серйозний прецедент для виправдання певної поведінки після події.


Я щиро сподіваюся, що це сумне питання допоможе світу футболу замислитися над водночас серйозною й актуальною проблемою».