23 березня 2024 12:47

Владислав ЛУПАШКО: "За тренером, який грає у сміливий футбол, може прийти, умовно кажучи, "Динамо"

Головний тренер «Інгульця» Владислав Лупашко в коментарі Тribuna.com розказав про готовність команди до весняної частини сезону.


– В якому стані команда підійшла до другої половини сезону, як оціните підготовку взимку? І, власне, наскільки колектив був готовий до вчорашнього матчу з «Прикарпаттям» (1:0)?

– По-перше, ми, вважаю, досить непогано провели збори. Хоча за день до початку зборів ми зрозуміли, що не їдемо у Туреччину. Тобто до останнього дня ми планували турецькі збори, спаринги там. Але нам президент повідомив, що нас не випустять – Міністерство молоді та спорту згодом також це підтвердило. Ми вже по ходу зборів планували, де та як будемо, не мали жодного узгодженого спарингу на той момент.


Вважаю, що у підсумку непогано з усім впоралися, бо таки провели дуже якісні спаринги. Напевно, у Першій лізі жодна команда таких матчів не мала. Це те, що потрібно тренеру та футболістам – хороші спаринги, які дають можливість перевірити себе та готуватися.

Щодо вчорашнього матчу, то нам протистояла досить організована команда, у першу чергу в обороні. «Прикарпаття» захищається дуже великими силами, думаю, усім буде непросто з ними, бо досить якісно це роблять. Напевно, першим номером вони не будуть грати ні з ким. Якщо у них буде така модель, як учора з нами, то багато хто втрачатиме з ними очки.


– Як оціните трансферну кампанію? Зокрема підписання досвідченого Панасенка, бразильця Альваро та повернення нігерійського форварда Стефена, якого, щоправда, у заявці вчора не було.


– Стефен ще не повернувся, так, але він внесений у заявку. Альваро ми підписали буквально за три дні до гри, тобто він ще не встиг адаптуватися. Планували його випустити, але досить складний матч був, складне поле, вирішили не ризикувати, щоб для нього перша гра не була такою стресовою.

Панасенко дуже добре влився у колектив. Сад вчора забив, це також наш новачок. Йому трохи складніше дається адаптація, але це дуже розумний хлопець, багато питань ставить стосовно інтеграції в команду. У нас трохи нетипове ігрове бачення, як у тих командах, де він був. Наші вимоги специфічні, тому новачкам, напевно, трохи складно. Але цей процес пройде. Сад, вважаю, допоможе нам, як і всі новачки.


Буквально за день до матчу ми ще підписали контракт з Богданом Могильним та Володимиром Білоцерківцем (обидва – «Металург» Запоріжжя), клуб днями дасть офіційну інформацію з цього приводу.

– Ви згадали про ігрове бачення, а в «Інгульця» є непоганий запас перед третім місцем – тобто команда очевидно налаштована на повернення в УПЛ. І от чи будете ви навесні змінювати свій підхід, щоб готуватися до матчів вищої ліги, де першим номером у більшості випадках грати складніше? Чи навпаки плануєте до кінця дотримуватися цього стилю та виступати з позиції сили навіть в УПЛ?


– По-перше, трохи зарано нам думати про УПЛ. Я своєму тренерському штабу кажу, що пріоритет – виконати завдання на сезон. А потім вже думати і про комплектацію, і про те, як будемо грати. Але моя думка така, що тренер, який проповідує певний ігровий стиль, повинен і на зборах його використовувати, і в Другій лізі, і в Першій лізі, і в УПЛ. Вважаю, що сміливість бере верх.

За тренером, який грає у сміливий футбол, може прийти, умовно кажучи, «Динамо». А за тренером, який грає суто з великою кількістю гравців в обороні та налаштовує їх виключно на захисні дії, ніколи не прийде команда, яка хоче досягти великих результатів та якій потрібно грати першим номером. Цього не станеться.

Бачимо, що багато команд Першої ліги та УПЛ на зборах, коли немає тиску, намагаються грати першим номером, а футболістам це подобається. Приходить чемпіонат – і всі кажемо, що «весняний футбол». Це більше не поля у першу чергу впливають, а налаштування та позиціювання тренера. Багато тренерів кажуть грати простіше та обережніше – потім перший, другий, третій тури, і воно так йде далі матч за матчем, - сказав Лупашко.