18 березня 2024 16:08

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Ванат в матчі проти "Зорі" підтвердив свій клас бомбардира"

Один із представників українського тренерського корпусу Сергій Ковалець в інтерв’ю UA-Футбол "розібрав на молекули" кожен з матчів минулого, 21-го туру у Прем’єр-лізі.


- Нічия у поєдинку ЛНЗ – "Дніпро-1" не змінила весняну традицію черкащан набирати очки, а дніпрян їх втрачати…


- Якщо після осінньої частини чемпіонату всі говорили про те, що "Дніпро-1" вестиме боротьбу за чемпіонство, то зараз бачимо, що початок весняного відрізку для цієї команди став не таким, як хотілося б. Тут є дві причини. Одна з них полягає в тому, що дніпряни ставлять за мету стати чемпіоном. Друга пов’язана з маленькою лавою запасних, травмами та великою кількістю молодих футболістів. Звідси і випливає результат матчу з ЛНЗ. Говорячи про черкаський клуб, то ми бачимо, що він взимку підсилився, зокрема, підписавши легіонерів. Мені здається, що у Черкасах будується гарна команда, у якій майже є по два гравці на одну позицію. У поєдинку з дніпрянами ЛНЗ мав вигравати. Ми бачили, скільки було створено моментів, особливо у другому таймі. Це, зокрема, свідчить про фізичну готовність команди. Наставником черкащан Олегом Дулубом заміни були зроблені вчасно, і тільки відмінна гра воротаря "Дніпра-1" Волинця дозволила її тренерам визнати: нічия – хороший результат для їхнього клубу.


- Перемоги обох наших грандів – "Динамо" над "Зорею", а "Шахтаря" над "Минаєм" у цьому турі для вас були очікуваними?


- Так. На жаль, матчу "Динамо" - "Зоря" дещо дошкуляли погодні умови. Ми бачили, що у Києві випало багато снігу. Позначився і той факт, що основні гравці "Зорі" не змогли взяти участь у поєдинку по різним причинам. "Динамо" виграло по праву, Ванат підтвердив свій клас бомбардира. Хоча знову ж таки повторюся: погодні умови для цього були досить важкими. Однак навіть цим складом луганська команда могла створити динамівцям проблеми. В ньому грало багато легіонерів, були й молоді гравців, але "Динамо" перемогло досить впевнено. І це добре, тому що у нашому чемпіонаті і далі буде інтрига. Якби команда Олександра Шовковського не виграла, то заочне суперництво з "Шахтарем" дещо ускладнилося б. Адже гірники впевнено набирають очки, і чергових три було здобуто у матчі із "Минаєм". Закарпатська команда почала весняну частину сезону добре, здобувши нічию з "Дніпром-1" і перемігши "Металіст 1925", а от із "Зорею" зіграла дуже слабо. Тож у минулому турі "Шахтар" буквально за п’ятнадцять хвилин першого тайму забив два м’ячі і міг зробити це ще не раз. Гірники зараз знаходяться у психологічному позитиві, маючи серію із шести перемог поспіль. В команді гармонійне поєднання вправних легіонерів та українців, і ми бачимо, що після вибування з Ліги Європи від "Марселя" зосередилась на чемпіонаті. І досить вдало.


- У Кривому Розі ледве на сталася сенсація, коли до п’ятої компенсованої до другого тайму хвилини рахунок був 0:0, а потім гравець "Кривбасу" Бізімана забив єдиний переможний м’яч.


- Усі ми знаємо, що у "Кривбасі" амбітний тренер і ця команда має наміри боротися за чемпіонство. Перемоги даються важко, хоча як у криворізької команди, так і у його суперника по туру, "Колоса", досить потужні склади. Варто глянути у заявку – і можна пересвідчитись, скільки гравців гарного рівня у них є в наявності. Пам’ятаємо, що і у попередньому турі "Кривбас" виграв в "Оболоні" у важкій грі. Точно так само було і у поєдинку з "Колосом". Як на мене, гра була "нічийна", однак Бізімана в самісінькій кінцівці забив гарний м’яч ударом з-за меж штрафного майданчика. Як бачимо, чемпіонські амбіції "Кривбас" підтвердив. Хоча у заочній боротьбі з "Шахтарем" і "Динамо" йому буде дуже важко.


- Результат поєдинку "Олександрія" - "Ворскла", у якому автором єдиного голу став ваш син Кирило, мабуть, був для вас приємним сюрпризом. Чи не так?


- Кирило у тренувальних зборах під час підготовки до весняного відрізку чемпіонату забив три м’ячі, і ми з ним спілкувались щодо того, що пора вже забити і в офіційному матчі. Скажу, що ворота "Ворскли" він вражає досить часто – мабуть, це одна з "улюблених" його команд (посміхається). На сьогоднішній день "Олександрія" має у своєму весняному активі дві нічиї (якщо не брати до уваги технічні 0:3 замість 1:1 – прим. ред.) та дві перемоги. Як бачимо, тренерський штаб олександрійської команди знайшов оптимальний склад гравців. Якщо раніше у "старті" було сім молодих і чотири досвідчених, то зараз навпаки – сім досвідчених і чотири молодих. Ми знаємо, що в Олександрії будується нова команда, і є повна довіра керівництва до тренерського штабу. Авжеж, мені було приємно, що син забив. Тим більше, що це був переможний гол. Відзначившись, Кирило поцілував капітанську пов’язку кольорів нашого синьо-жовтого прапора. Після цього я отримав чимало схвальних дзвінків та повідомлень від друзів і колег-фахівців, що мені, як батькові, було дуже приємно.


- Результат по грі?


- Думаю, що перемога "Олександрії" була по праву. Господарі більше хотіли виграти, з чим я їх і вітаю. Хоча до цієї гри "Ворскла" здобула перемоги у двох попередніх турах. У Полтаві також будується нова команда, у якої молодий тренерський штаб.


- Що коїться з "Металістом 1925", який вже дев’ять турів поспіль не знає радості перемог?


- Нещодавно в інтерв’ю UA-Футбол я казав, що у харківської команди з’явився новий керманич Віктор Скрипник, пішло багато гравців і прийшло чимало нових. А ще слід враховувати схему гри – так званим ромбом, яку зазвичай використовував новий тренер у своїх попередніх клубах - "Зорі" та "Ворсклі". Мені здається, що часу на підготовку взимку у "Металіста 1925" було недостатньо. І судячи з емоцій Скрипника, якого показують по телебаченню під час матчу, не передають впевненості. Суперник харків’ян по звітному турі, львівський "Рух", показав хороший рух (вибачте за каламбур). У цьому матчі львів’яни показали себе досить позитивною, агресивною і націленою на перемогу командою. Як бачимо, поки що "Металіст 1925" не може грати з такими суперниками з впевненістю та агресивністю. Харківська команда не зіграна, розбалансована в усіх аспектах. І мова не про результат, а якраз про ведення матчу.


- Крім "Дніпра-1" у весняній частині чемпіонату метаморфози відбуваються і з "Поліссям", яке ніяк не може здобути перемогу. У чотирьох весняних матчах всього одне очко…


- Я був на матчі "Полісся" з "Олександрією" у Житомирі, після якого було прийняте рішення про звільнення Юрія Калитвинцева з поста головного тренера команди господарів. З цього приводу висловлю свою особисту думку. Калитвинцев провів гарну роботу, вивівши команду до Прем’єр-ліги та дійшов до півфіналу Кубка України. Тож мені здається, що йому потрібно було дати час допрацювати хоча б до кінця сезону. Говорячи ж про гру "Полісся", то по вже згаданому матчу з олександрійцямибуло видно, що житомирській команді не вистачало емоцій. А що стосується безпосередньо поєдинку "Оболонь" - "Полісся", то кияни відіграли цей матч досить потужно. Так само, які і кілька попередніх – з "Чорноморцем", "Кривбасом". Забий "Оболонь" за рахунку 1:0 ще один м’яч – і гостям було б ще важче. Гадаю, що вилучення Чоботенка вже на другій хвилині матчу в якійсь мірі вплинуло на гру "Полісся", але знову ж таки скажу: київська команда продемонструвала агресивну гру і неабияке бажання перемогти. Задля цього господарі поля менше вибігали в атаку, навіть граючи у більшості.


- "Чорноморець" теж не тішить своїх вболівальників, набравши у дев’яти останніх турах всього-навсього чотири очки. Що думаєте з цього приводу?


- У "моряків" досвідчений тренер і збереглася більшість провідних футболістів, які були у минулому році – Брагару, Штогрін, Авагімян, Васильєв, Варакута, Салюк. Плюс легіонери. Відверто кажучи, якщо брати до уваги осінню частину чемпіонату, то як на мене, "Чорноморець" - дуже симпатична команда. Восени ми бачили, що вона діє досить агресивно і здатна відбирати очки у сильних суперників. Та навесні одесити "посипались", і виникає питання: чому? Я читав інтерв’ю Романа Григорчука, який казав, що трансфери відбулися невчасно і у команди немає підсилення. Ясно, що головному тренеру видніше. Та разом з тим можу сказати, що "Чорноморець" старається, хлопці хочуть вигравати. Вони створюють моменти, але не щастить з реалізацією. Виступ одеської команди у другому колі - це несподіванка для всіх. Особисто ж для мене незрозуміло, як можна програвати вдома другий матч поспіль? Якщо у попередній грі з "Ворсклою" підсумковий результат 0:1 можна списувати на невезіння, то про поєдинок з "Вересом" цього не скажеш. У діях одеситів не вистачає пристрасті, азарту та іскри в очах кожного з футболістів. Вочевидь "Чорноморцеві" потрібна перемога. Варто виграти – і є сподівання, що психологічно команда відновиться. Якщо вести мову про недільний поєдинок "моряків" з "Вересом", то перед цим рівненська команда зіграла внічию з київським "Динамо". У кожному матчі, як і у попередніх двох, проведених під керівництвом нового наставника Олега Шандрука, видно, що є емоції. Команда старається виконувати настанови тренера. Тренерському штабу хоч і не вистачає досвіду, але той факт, що команда здійснює спробу піднятись із зони "вильоту", є очевидним. Тож якщо "Верес" буде продовжувати так грати, то із стовідсотковою впевненістю можна стверджувати, що вона залишиться у Прем’єр-лізі. Та як би там не було, а виграє найсильніший. Та головне, що наш чемпіонат завдяки Збройним силам України продовжується і впевнений, що нас усіх попереду чекає ще чимало цікавих матчів.