4 березня 2024 10:26

Луческу у 80-х прослуховували румунські спецслужби, екс-тренер "Динамо" тільки зараз про це дізнався

Мірча Луческу, колишній тренер київського "Динамо", вперше дізнався, що Секурітате (таємна поліція в Соціалістичній Республіці Румунії, - ред.)встановила підслуховуючі пристрої в його квартирі в Хунедоарі, коли він тренував "Корвінул".


Мірча Луческу розпочав свою тренерську кар'єру в "Корвінулі" в 1979 році. Протягом трьох сезонів він був граючим тренером, а у 1981 році, паралельно, він також очолив національну збірну Румунії, яку пізніше привів до першої в історії участі в чемпіонаті Європи, у 1984 році.


Запрошений на подкаст колишнього коментатора Іонеля Стойки, 78-річний тренер дізнався від нього самого, що в період роботи в "Корвінулі" у квартирі в Хунедоарі, де він проживав, були знайдені підслуховуючі пристрої.


"Я не можу повірити! Я вперше таке чую", була реакція Мірчі Луческу, після чого Стойка виступив із роз’ясненнями: "Хіба Роміка Габор тобі не розповідав? Він зайняв твою квартиру після того, як ти пішов, і коли деякі люди прийшли робити ремонт, вони знайшли у вікнах підслуховуючі пристрої".


Однак Луческу стверджує, що такі справи були для нього чужими: "Я ніколи не цікавився цими речами, тому що не мав до них жодного стосунку». Ромулус Габор, його колишній гравець у "Корвінулі", розповів, як все було в інтерв’ю Gazeta Sporturilur у 2011 році.


"Після того, як Мірча пішов, я переїхав до нього в квартиру. Коли я облаштовував квартиру, друг знайшов у вікні пластикову коробку, розміром з запальничку, прикріплену до якихось проводів. Він викинув його, не помітивши, що там є пристрій, за допомогою якого вони прослуховували Луческу в будинку.


А наступного ранку мене викликали в охорону, вагітна дружина і подруга вже були в різних кімнатах, нас допитували. Вони знайшли пристрій у смітнику, відпустили нас, і ми врятувалися одними переслідуваннями. Мене навіть не хвилювало, чи мене теж перехоплять, мені не було чого приховувати", - сказав колишній гравець збірної Румунії.