12 лютого 2024 00:06

Кот-д’Івуар мінімально обіграв Нігерію та виграв Кубок Африканських Націй

Фото - ua.depositphotos.com


Нарешті дочекалися фінального протистояння на КАН-2024. У фінал заслужено вийшла збірна Нігерії, яка на цьому турніру ще не програвала і пропустила всього два голи. Протистояли їм господарі турніру збірна Кот-д'Івуару, яка пройшла надзвичайно складний шлях до цього матчу. Востаннє нігерійці вигравали трофей у 2013 році, а івуарійці - у 2015.


Перед стартом турніру слабким місцем Нігерії вважалася саме оборона, але вийшло все навпаки. Підопічні Жозе Пезейро надзвичайно вдало зіграли в захисті, а ось з нападом у них були суттєві проблеми. Щодо івуарійців, то після кожної гри відчувалося якесь розчарування від того, що команда з таким сильним підбором гравців так страждає на полі.


У першій половині зустрічі прогнозовано було багато боротьби, емоцій та порушень правил. На жаль, моментів все ж не вистачало. Івуарійці 66% ігрового часу володіли м'ячем, але довести свої атаки до логічного завершення не вдавалося. Вертикальний футбол у виконанні підопічних Фає не був ефективним. У нігерійців були суттєві проблеми з конструктивом. Колектив португальського наставника Пезейро не міг вийти із захисту в атаку.


Відкривати рахунок мали футболісти зібрної Кот-д'Івуару, але Адінгра з меж штрафної не зміг переграти Нвабілі. Нігерійці досить нелогічно, але забили після розіграшу кутового. Капітан збірної Нігерії Вільям Трост-Еконг виграв верхову боротьбу і головою пробив у верхній кут - 1:0. Відзначимо, що саме Трост-Еконг забив єдиний м'яч у протистоянні цих суперників на груповому турнірі.


Відразу після перерви івуарійці кинулися відігруватися, адже їм не було куди відступати. Нігерійці всіма силами нагамалися втримати свої ворота "сухими". Підопічні Пезейро при першій можливості намагалися з м'ячем переходити центр поля, але помилки у перехідній фазі не дозволяли доводити атаки до логічного завершення.


Після години ігрового часу у івуарійців було шість ударів у площину воріт, а в нігерійців - всього один. На 62-й хвилині господарі турніру все ж досягнули свого. Після подачі з кутового Кессьє головою пробив у ближній кут - 1:1.


Після голу футболісти збірної Кот-д'Івуару не зупинилися на досягнутому і прагнути вирвати перемогу в основний час. На 81-й хвилині після прострілу Адінгра в дальній кут пробив Алле - 1:2. Івуарійці знову проявляють свій характер. У підсумку, івуарійці виграють КАН.


Кубок Африканських Націй. Фінал


11 лютого. 22:00. Абіджан. "Алассан Уаттара"


Нігерія - Кот-д'Івуар 1:2


Голи: Трост-Еконг (38) - Кессьє (62), Алле (81)


Нігерія (стартовий склад): Нвабілі - Бессі, Трост-Еконг, Аджаї - Зайду, Івобі, Оньєка, Айнна - Лукман, Чуквуезе - Осімхен


Кот-д'Івуар (стартовий склад): Фофана - Ор'є, Коссуну, Н'діка, Конан - Кессьє, Сері, С. Фофана - Градель, Алле, Адінгра