9 лютого 2024 12:51

Франческо БАРАНКА: "У матчі "Дніпро-1" - "Дечич" була чітка спроба маніпуляції на тотал. Відповідальність була не на "Дніпрі-1"

Голова Комітету етики та чесної гри УАФ Франческо Баранка в ексклюзивній заяві для Tribuna.com прокоментував ситуацію зі ставками на товариські матчі українських клубів.


«Я давав багато інтервʼю італійським та іспанським медіа, в яких говорив про товариські матчі. Щороку під час паузи в чемпіонатах на півночі та сході Європи грається багато міжнародних товариських матчів, ми говоримо про понад 100 матчів на день. Це рай для організаторів договірняків, і ніхто не турбується про те, щоб перевіряти їх.


За останні 7-8 років сотні матчів були зманіпульовані. Не лише гравці, але й арбітри це робили. Лише цього року три матчі були повністю зманіпульовані у Туреччині та Хорватії були зманіпульовані арбітрами – з неймовірними пенальті, до того, що команди хотіли залишити поле.

Також наші українські клуби беруть участь у звичайних товариських матчах, і на більшість з цих матчів можна робити ставки. Минулого року ми мали 5 випадків з матчами з фіксованим результатом з українськими командами. В усіх випадках українські клуби були жертвами і абсолютно не винні. Цього року поки що 62 матчі за участі українських клубів були запропоновані на світовому ринку (на жаль, на російському також; окрема ганьба – бачити, як багато клубів погоджуються грати з російськими).


І з 62 матчів лише один мав підозрілі ознаки – це матч «Дніпро-1» – «Дечич» Тузі. Дивлячись на коефіцієнти, це була чітка спроба маніпуляції на тотал. Було абсолютно чітко видно, що відповідальність була не на «Дніпрі-1». Ми запитали «Дніпро-1», чи вони бачили щось підозріле, але вони не помітили нічого особливого.


Ми продовжимо моніторинг усіх матчів, тож якщо хтось має якісь дивні ідеї, він попереджений. Це у товариських матчах справді велика проблема (два дні тому був перший випадок за участі двох жіночих клубів – «Ферст Вієнна» – «Академія Пушкаша»). Клуби двічі жертви: вони не отримують жодної компенсації за вкрадені дані, і, окрім того, можуть бути втягнуті у скандали», – зазначив Баранка.


Фото - УАФ