18 січня 2024 14:56

Зрада скасовується: в Німеччині готуються знову голосувати за передачу Taurus ЗСУ

Фото - ua.depositphotos.com


Влада Німеччини не буде обмежувати дальність крилатих ракет Taurus у разі їх передачі ЗСУ.


Нагадаємо, німецька сторона вже не перший місяць обговорює передачу Україні крилатих ракет Taurus. При цьому вчора Бундестаг провалив голосування з передачі цього далекобійного озброєння ЗСУ.


При цьому заступник голови комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв наполягає, що за передачу Україні ракет Taurus не проголосували не тому, що Бундестаг проти, а через порушення процедури і спробу піару. "Це був окремий законопроект частини опозиції, який вона хотіла без погодження з іншими винести на голосування", - пояснив він, передає defence-ua.com.

Він звернув увагу на те, що в даний час є план внести на розгляд вже спільний законопроект і голосування по ньому має відбутися 22 лютого. Однак, як зауважили аналітики видання, актуальним залишається питання, скільки всього ракет Німеччина зможе надати Україні. Видання зазначило, що у Німеччини загалом є понад 500 таких ракет, але в робочому стані можуть бути лише 150 з них.


При цьому звучала інформація, що німці можуть переробити ці ракети та щоб обмежити їхню дальність. "Такі ідеї висувалися як компроміс, але на зараз не були підтримані", - зауважив Чернєв.


Зазначимо, що дальність крилатої ракети Taurus становить понад 500 км.


Якщо Німеччина у січні таки погодить передачу Україні ракет Taurus, то після цього ще 6 місяців піде на те, щоб адаптувати їх до Су-24М і навчити операторів. Тобто, ці ракети ЗСУ можуть отримати приблизно в кінці літа.


Проблема із поставкою ракет Taurus


Німеччина неодноразово відмовлявся передати Україні ракети Taurus попри те, що близькі за характеристиками ракети Storm Shadow і SCALP вже надають Британія і Франція. За даними ЗМІ, проти передачі ракет виступає особисто канцлер Олаф Шольц. В самій Німеччині опозиція та ЗМІ постійно критикують уряд через цю відмову.


16 січня стало відомо, що німецька опозиційна партія Християнсько-демократичний союз (ХДС), яка виступає за надання Україні крилатих ракет Taurus, посилює тиск на федеральний уряд з метою скорішої відправки цього озброєння ЗСУ.