13 січня 2024 17:08

Данія виділить $21 мільйон на відбудову Миколаєва

Фото - ua.depositphotos.com


Данія виділить Україні новий пакет допомоги для відбудови Миколаєва на понад 21 мільйон доларів.


Джерело: Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури, "Європейська правда".


Деталі: Згідно з повідомленням, затвердження пакета допомоги відбулося під час четвертого засідання спеціального Наглядового комітету під співголовуванням віцепрем’єра з відновлення — міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубраков, а також міністра співробітництва та розвитку глобальної кліматичної політики Данії Дена Йоргенсена.


Як йдеться в повідомленні, пакет зокрема включає проєкти в аграрному секторі, спрямований на розмінування сільськогосподарських угідь, надання когенераційних установок, а також реконструкція гуртожитку Миколаївського державного аграрного університету з протипожежної безпеки, що буде здійснюватися спільно з організаціями UNOPS Ukraine та All Ukraine.


"Данія є одним із наших найбільш відданих партнерів у процесах відбудови. Навесні 2023 року країна взяла патронат над Миколаєвом та Миколаївською областю. З того часу ми вже досягли прогресу у відбудові міста — більшість проєктів попередніх пакетів допомоги або вже завершено, або вони успішно просуваються", – зазначив Кубраков.


За його словами, за підтримки данського уряду з листопада 2023 року запрацювали офіс відновлення та розвитку Миколаївської області та офіс відновлення та розвитку міської громади Миколаєва, а також створено офіс посольства Данії у місті, який буде діяти як "форпост" посольства у місті та контактний пункт взаємодії із зацікавленими сторонами.


"Я вдячний Уряду Данії та особисто Дену Йоргенсену за стабільну позицію у підтримці України та Миколаєва окремо. Це зразкова співпраця держави, партнерів та місцевого самоврядування", – вказав Кубраков.


Раніше Данія і Швеція разом анонсували новий пакет військової допомоги для України на суму близько 240 млн євро, до якого увійшли бойові машини піхоти.

Перед цим в уряді Данії розповіли про плани на ще один пакет допомоги для України, до якого увійдуть боєприпаси, танки й безпілотники.


Водночас уряд і парламентська більшість Данії погодили додаткове фінансування для фонду, з якого фінансувалася підтримка України, на 2,3 мільярда данських крон (308 мільйонів євро) у 2023 році та на 23,5 мільярда крон (3,15 мільярда євро) – на 2025-2027 роки.