2 січня 2024 16:12

Олексій ГАЙ: "Більшість росіян, спортсмени не виняток, мовчать через тиск громадської думки або побоювання негативних наслідків"

Колишній гравець збірної України Олексій Гай висловив думку про колективну відповідальність росіян та мовчання спортсменів із країни-агресора на тему війни.


– Як ви вважаєте, у війні винен народ Росії чи лише Путін?


- Важке питання. Думаю, що не весь народ Росії підтримує війну, залежить від настроїв керівництва країни. Але зараз важко відокремлювати тих, хто підтримує політику країни-агресора від супротивників. Нині вони всі для мене представники країни, яка веде війну проти нас, тобто вороги.


– Чому, на вашу думку, більшість росіян, їхніх спортсменів вважають за краще мовчати про війну?


– Більшість росіян, спортсмени не виняток, мовчать через тиск громадської думки чи побоювання негативних наслідків для себе та своїх близьких.


– Росіяни просувають ідею «спорт поза політикою». Як ви вважаєте, спорт справді може бути поза політикою?


– Спорт збирає десятки сотень мільйонів переглядів, велику аудиторію, а це саме те, що потрібне політикам. Тому спорт завжди був і буде частиною політики, а в Росії використовуються як частина пропаганди.


- Чи є у вашому розумінні хороші росіяни?


– Це ті, хто виступив проти війни, наприклад Савін, Касаткіна, але вони виїхали з Росії через побоювання за свою безпеку. Може, така позиція є у когось і всередині Росії, але ми цього не знаємо, бо Росія ретельно пригнічує будь-яку інакодумність, – сказав Гай.


Фото - ФК "Олiмпiк"