27 грудня 2023 08:02

FT: Євросоюз планує надати Україні €20 млрд в обхід Орбана

Фото - ua.depositphotos.com


За даними Financial Times, Євросоюз готує резервний план, щоб надати Україні 20 мільярдів євро в обхід запереченням прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.


Джерело: FT, Радіо Свобода


Деталі: За цим повідомленням, пропонований механізм може бути застосований, якщо вето Орбана не вдасться подолати на саміті, запланованому на 1 лютого.


Ця схема передбачатиме надання державами-учасницями гарантій до бюджету ЄС, що дозволить Європейській комісії запозичити в інтересах Києва до 20 мільярдів євро на ринках капіталу. Конкретні терміни ще обговорюються, а остаточна сума буде визначена відповідно до потреб України, вказано в статті.


Схема схожа на структуру, яка використовувалася в 2020 році, коли Єврокомісія надала до 100 мільярдів євро фінансування країнам ЄС під час пандемії COVID-19.


Financial Times наголошує на важливості, щоб цей варіант не вимагав гарантій від усіх 27 держав-членів ЄС – щоб серед основних учасників були країни з найвищими кредитними рейтингами. Це дозволило б ЄС обійти вето Угорщини – це не потребувало б одностайної підтримки.


Деяким країнам, зокрема Німеччині та Нідерландам, знадобиться схвалення парламенту для надання національних гарантій, це процес, який офіційні особи сподіваються завершити вчасно, щоб надати допомогу Україні до березня.


Нагадаємо: Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба переконаний, що ЄС у будь-якому випадку ухвалить рішення про виділення 50 мільярдів євро Україні.