20 грудня 2023 11:20

ЗМІ: Санкції ЄС проти росіян можуть діяти і після їхньої смерті

У ЄС ухвалили рішення, що потенційно дозволяє зберігати санкції проти громадян Росії у відповідних списках і після їхньої смерті.


Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться у матеріалі EUObserver.


Вже десятки російських олігархів, які потрапили під санкції, намагаються оскаржити це у судах, а відкритий лобізм з цього питання зараз незаконний.


Більш того, за рішенням, ухваленим у понеділок, тепер навіть смерть підсанкційної особи не обов’язково означає автоматичне викреслення із санкційного списку та розмороження активів.

Рада ЄС зможе зберегти санкції щодо померлої особи, якщо вважатиме, що ці активи у разі розмороження можуть бути використані для фінансування війни Росії проти України – з міркувань, що у російських реаліях вони опиняться майже у тих самих руках.


"Цей крок був необхідний, тому що автоматична система вилучення померлих зі списків, яка діяла досі, була предметом занепокоєння", – прокоментував виданню дипломат ЄС на умовах анонімності.


"Ми ніколи не можемо бути впевнені, чи такі люди як (власник групи Вагнера Євгеній – ред.) Пригожин, наприклад, справді померли, чи вони все ж таки живі", – додав співрозмовник.