17 грудня 2023 09:32

"Є претензії щодо матчу з "Динамо", хоч і намагаємося бути об'єктивними": Іващенко – про півріччя й зимову паузу "Оболоні"

Головний тренер Оболоні Валерій Іващенко в інтерв'ю для «УФ» підбив підсумки першої половини


– Оболонь уже у відпустці?

– Так, хлопці у відпустці. 8 січня збираємось у Києві, 10 днів готуватимемося. 20 січня команда відлітає на збір до Туреччини. Збір триватиме трохи більше трьох тижнів до 12 лютого.


– Чи плануєте грати на зимових турнірах?


– У Туреччині без турнірів, лише спаринги. Організатори нам підшукують суперників. Хочемо зіграти із командами із зарубіжних чемпіонатів. Із конкретними суперниками ще не визначилися.

– Ваш нападник Станіслав Василенко в оренді у першоліговому Поділля. Чи плануєте повертати його в команду взимку?

– Ми зараз розглядаємо це питання.


Ще з керівництвом не спілкувалися, а будемо все це обговорювати. Вирішуватимемо з усіма футболістами. У нас всі гравці на контрактах як мінімум до літа. Розглянемо також, чи можемо посилитися, які є варіанти.


– Які новачки можуть з'явитися в Оболоні?

– Конкретики поки що немає, але кілька позицій збираємося посилити. Спілкуємось, виходимо на деяких кандидатів, поки що це на стадії розмов. Про те, хто піде, теж не можемо сказати до спілкування з керівництвом.


«Команда робила часом дитячі помилки, взимку спробуємо посилитися досвідченішими гравцями»


– Щоб ви хотіли змінити у команді за час зимових зборів?

– Ми вже підбивали підсумок першої половини сезону. Давалася взнаки брак досвіду у наших хлопців. Бували матчі, коли ми по грі не поступалися. Але брак досвіду та дитячі помилки призводили до того, що ми втрачали очки. Плюс ефект від суддів мав свій вплив.


Нічого страшного не сталося, намагалися грати по максимуму. Але на перспективу хотілося б посилитись. Є аспекти у грі, у яких нам потрібен прогрес. Щоб набирати хід та рухатися вгору по таблиці.


– Шукатимете досвідчених гравців?

– Хотілося б. Ми бачимо, наприклад, те саме ЛНЗ, цей дебютант УПЛ стартував не дуже добре. Але потім почав набирати очки. У наших хлопців не завжди є досвід, але намагаються, прагнуть результату. Треба хоча б один повний сезон провести, щоб гравці відчули специфіку та динаміку гри в УПЛ, швидкості на полі. Але провальних ігор у нас не було: всі з характером, «накалом».


– Травмовані гравці є у команді?

– Ні, всі в бойовій готовності. Усі відпочивають та готуються.


– Комітет етики збирався починати справу через ваші висловлювання про суддівство. До клубу вже приходили якісь папери?

– У яких побачили сексизм? Ні, жодних листів не було.


– Ви очікували, що навколо вашого висловлювання палахкотітимуть такі гарячі дискусії?

– Не знаю, я висловив свою думку. Але якщо такий резонанс, значить, десь воно когось зачепила. Отже, щось правильне я кажу. Нічого страшного начебто не говорив, але когось серйозно заділо. Тобто, правильно, що ми це обговорюємо.


«Щодо вилучення питань немає, але всі бачили, що при першому голі Динамо був офсайд»


– У заключній грі року проти Динамо у вас було два вилучення та пенальті у ваші ворота. Об'єктивно?

– Багато хто говорить, і президент Динамо Ігор Суркіс каже, що ми на суддів постійно скаржимося. Ми з 13-ї хвилини вдесятьох грали, треба були перебудовуватися, щоб надійно зіграти у захисті. Ми ж не гратимемо з Динамо у відкритий футбол. За саме вилучення Артема Вовкуна ніяких заперечень бути не може. Все вірно, ми навіть не висловлювалися проти цього.


Але по першому голу Динамо у наші ворота на 67-й хвилині питання є. Вже в багатьох програмах різні журналісти розбирали, що офсайд був у тому епізоді. А крім того, Беніто не зміг би вийти на ударну позицію, якби перед цим не штовхнув нашого футболіста. Такого руху нашого захисника в епізоді не було б. Видно було, що його штовхнули ззаду, відібрали м'яч та пробили по воротах. Забили гол.


У нас претензії до арбітра, що він не побачив. Багато телеканалів розбирали цей момент і зійшлися на думці, що там також було поза грою. Якщо щодо вилучення питань немає, то цей момент викликав у нас емоції.


– Щодо вилучення Мороза на 84-й хвилині у вас теж немає питань?

– Ні, гравець діяв грубо, було справедливе покарання. Ми намагаємось адекватно підходити до цих питань. Про нас кажуть, що ми завжди скаржимося на суддів. Але ми намагаємось захищати наших хлопців та команду, якщо помилки реально є.