13 грудня 2023 09:10

"Це не команда Луческу". Сабо оцінив перспективи Шовковського в "Динамо" і дав пораду молодому тренеру

Після перемоги над Оболонню (2:0) в рамках 17-го туру УПЛ з Олександра Шовковського зняли приставку в.о. і призначили його повноцінним головним тренером Динамо. СаШо здобув з киянами чотири поспіль перемоги після відходу Луческу.


Сайт «Український футбол» поспілкувався про перспективи Шовковського в Динамо з нашим експертом – колишнім головним тренером Динамо та збірної України Йожефом САБО.

«Це точно не Динамо Луческу. Зараз у команді вже видно руку Шовковського»

– Йожефе Йожефовичу, як оціните призначення Шовковського головним тренером Динамо?

– Вітаю Олександра Володимировича. Я йому бажаю тільки успіхів, щоб він вивів команду на хороший рівень. Як футболіст, він був хороший, розумненький і грамотний хлопець. Шовковський уже встиг попрацювати помічником у таких тренерів, як Шевченко і Луческу, тож трошки досвіду набрався.

– Було багато розмов, що взимку Динамо очолить інший тренер, можливо, з-за кордону.

– Шовковський виграв усі матчі, тому керівництво Динамо вирішило поставити його. Це оптимальний варіант. Кого можна зараз знайти? Хорватські та сербські тренери набагато гірші за Шовковського. Я не знаю, який легіонери мають «блат», що на два три-місяці беруть наші команди, а потім їдуть. Беруть незрозумілих лалатовичів, які просто розвалюють команди і нічого після себе не залишають. Керівникам клубів треба ж думати хоч трішки!

– Динамо не втратить ще пару років у своєму розвитку, враховуючи, що у Шовковського мало досвіду?

– Так, досвіду мало, але він його набирається. Ще кілька місяців тому я говорив, що йому зарано бути головним тренером, тому що у нього мало досвіду, але відтоді він виріс.

– Ви вже бачите по грі Динамо Шовковського чи це ще Динамо Луческу?

– Це вже точно не Динамо Луческу. Останнім часом румун уже махнув рукою на команду, тим більше після перенесеної операції, у Динамо при ньому не було дисципліни, грали, як могли.

Зараз у команді вже видно руку Шовковського. Є хороша ігрова дисципліна, менше помилок, пресинг при втраті м'яча, щоправда, не всі хлопці це засвоїли. Що стосується гри, то не можу сказати, що вона ідеальна. За грою з Оболонню важко щось сказати, тому що суперник грав у меншості.

«Думаю, Шовковський може привести Динамо до чемпіонства»

– А чи може воротар взагалі стати хорошим головним тренером?

– Кажуть, що ні, але я думаю, що у випадку з Шовковським усе буде добре. Подивимося вже навесні, коли Динамо гратиме з Шахтарем, Дніпром-1, Кривбасом.

– Як ви думаєте, за які місця Динамо боротиметься в цьому сезоні?

– За втраченими Динамо ділить перше місце з Шахтарем, але ці очки ще потрібно набрати. Подивимося. Думаю, Шовковський може привести Динамо до чемпіонства. Також багато чого залежатиме від суддівства, яке мені не дуже подобається в нашому чемпіонаті. Помилок купа! В порівнянні з АПЛ – небо і земля.

– Раз ви вже торкнулися теми суддівства, то хочу дізнатися вашу думку про жінок-арбітрів. Головний тренер Оболоні Валерій Іващенко сказав, що жінки не повинні судити чоловіків, тому що вони просто не встигають за швидким футболом. Згодні з такою заявою?

– Це його думка. Я вважаю, що ми не маємо права говорити, що жінкам нічого робити в чоловічому футболі. Це неправильно. Он Монзуль нормально судить. Напевно, Іващенко після програшу просто емоційно висловився. Тренер на емоціях. На це не треба звертати увагу.

– Повертаємося до теми Шовковського. Як ви думаєте, взимку Динамо потрібно посилюватися чи за чемпіонство можна поборотися і з цими гравцями?

– Динамо обов'язково потрібно купити хоча б одного тямущого центрального захисника, у якого є швидкість, вміння відбирати і страхувати. Також потрібен хороший нападник. В Україні таких немає, тому доведеться запрошувати легіонерів, хоч зробити це буде важко, адже у нас війна, і не кожен захоче їхати в Україну. Ванат і Супряга – посередні футболісти. Супрязі вже 23 роки, а він так і не заграв.

– З висоти вашого великого досвіду, яку пораду ви дасте Шовковському?

– Продовжувати працювати і тримати дисципліну, як побутову, так і ігрову. Шовковський має брати приклад із Максимова та Михайленка, це все мої футболісти. Вони були гравцями високого класу, дисциплінованими, і все це перенесли в тренерську роботу. Подивіться, як розцвів Дніпро-1 після приходу Максимова. Піхальонок раніше зупинявся після втрати м'яча, а зараз біжить назад.

Я хочу, щоб і Михайленка запросили в пристойну команду. Він Дніпро-1 із Другої ліги вивів в УПЛ. Я досі не зрозумів, чому його звільнили, як і Максимова з Ворскли. Не можна наших хлопців так ображати!