11 грудня 2023 23:05

Президент "Вереса" Надєїн - про відсторонення Монзуль та Романова: "Карати – не наша задача. Поки не змінена система, все буде повторюватися"

Президент «Вереса» Іван Надєїн прокоментував Tribuna.com рішення про тимчасове відсторонення від роботи арбітрів Катерини Монзуль та Віталія Романова за помилку у матчі 17-го туру УПЛ «Шахтар» - «Верес» (2:0).


– Чи задоволений «Верес» рішенням про відсторонення Монзуль та Романова та чи вважає таке покарання достатнім?


– Думаю, все одно треба розуміти, що нам треба робити. Ми стоїмо на позиції, що такий формат, який існує сьогодні, недосконалий і постійно буде викликати такі питання. Нам потрібно зробити максимально прозорою роботу суддівського корпусу. Треба знати, які оцінки виставляються арбітрам. Щоб були коментарі, розбір епізодів.


Взагалі має працювати система, коли арбітр за погану роботу отримує низьку оцінку і, відповідно, це його мотивує на покращення цієї роботи.

Потім ми, клуби, готові надавати додаткові стимулювання для покращення роботи. Ми хочемо як в Європі – зробити публічні коментарі, щоб арбітри давали пояснення і це робило прозорою роботу суддівського корпусу. Також ми хочемо стенограми переговорів по ВАР. Наприклад, найскандальніших епізодів. Щоб ми почули, якою була мотивація прийняття того чи іншого рішення. Відповідно, прозорість і відкритість.

А щодо того, щоб когось покарати – це ж не мета зараз. Всі ми люди, люди теж помиляються. І кожен з нас помиляється. Це питання роботи системи. Одного покарати – воно нічого не дає, коли немає чіткого бачення, як має працювати суддівський корпус. Давайте нічого не видумувати. Є польський досвід, досвід інших країн, коли саме прозорість виступала ключем і можливістю робити реформи. Саме через прозорість їхньої роботи.

Тому зараз карати – не наша задача. Поки не змінена система, все буде повторюватися. У кожному турі повторюються якісь помилки і знову немає коментарів. Ми зустрічались з Комітетом арбітрів УАФ. Ніби домовились, що будуть публічні коментарі, буде розбір. Цей розбір знімав би багато питань. Ми хочемо публічного рейтингу арбітрів, хочемо оцінки арбітрів.


Можна ж помилитись. Наприклад, у тому епізоді з пенальті головний арбітр міг не бачити, що там не було руки. Але ж на ВАР він точно міг побачити. Навіщо ми тоді платимо за ВАР, умовно, 100+ тисяч? Щоб не побачити цю помилку?

– «Верес» вимагав стенограми перемовин Романова та Монзуль. Ви її ще не отримали?

- Взагалі треба, щоб ці стенограми автоматично публікувалися на найскандальніші епізоди. Є скандальний епізод, є розбір Комітету арбітрів, де він пояснює, чому прийняв те чи інше рішення. А потім в розборі: «А от подивіться стенограму». В Європі є приклади, коли публікують стенограми переговорів щодо найскандальніших епізодів. Я не вірю, що нам зараз дадуть стенограму. Нам не треба, щоб сьогодні покарали цих арбітрів, і ми були задоволені. Нам потрібно змінити систему. Ось чого ми хочемо. Нам треба змінити систему так, щоб завтра не ставити ці питання. А щоб був чіткий розбір Комітету арбітрів раз на тиждень, який знімає багато питань. Ми б зараз це не обговорювали, якби знали, що в четвер був розбір комітету арбітрів. Ми б сказали: «Чекаємо четверга, чекаємо, яку оцінку виставлять». Ми б тоді розуміли, [що] є рейтинг арбітрів. Це нормально, як рейтинг клубів. Тут не питання покарати Монзуль і Романова.


– Була інформація, що публічна оцінка має бути на ютуб-каналі від Лучано Лучі. Можете це підтвердити?


-- Ми так пропонували. Я так розумію, Лучано Лучі у перспективі уже не буде. Треба чекати виборів в УАФ. І вже після того, як сформується комітет арбітрів і буде новий очільник Асоціації, вже з ним сідати, розмовляти, домовлятись, пропонувати. Якщо ми приберемо будь-яку незрозумілість, будь-яку тінь, то відразу знімемо багато сумнівів. Безперечно, будуть обговорення, суперечливі рішення, помилки. Ми ж не кажемо, що їх не може бути. Але дайте систему, щоб ми бачили, що воно діє прозоро. Ми ж сьогодні не знаємо. Іноді арбітра карають, а потім ти бачиш, що він виходить на наступний тур. Зараз легко покарати, коли останній тур перед паузою в чемпіонаті. Не в цьому ж питання. Всі ми розуміємо, що це помилка. Клуби інвестують кошти, вкладають кошти в розвиток футболу. Їм треба, щоб правила були прозорі та одні для всіх. – Чи планується найближчим часом нова зустріч клубів? Якщо так, то коли? – З клубами минулого разу ми домовились, що нова зустріч буде або з кандидатом, або з новим очільником УАФ. Тому давайте дочекаємось виборів і після 25 січня зустрінемось. Думаю, це буде більш результативна зустріч, коли кожен висловить свою думку і ми почуємо один одного. Клуби все одно треба чути. Наша позиція важлива, – сказав Надєїн.


«Верес» займає 15-те місце в УПЛ.