30 листопада 2023 19:52

Піке розповів, чому американський спорт перевершує європейський

Колишній захисник "Барселони" Херард Піке розповів, у чому, на його думку, американський спорт перевершує європейський.


"Американський спорт подобається мені більше, ніж європейський, його приємніше дивитися. Коли ви вивчаєте його, то розумієте, що він краще структурований економічно. Зі свого боку в Європі все в руках гравців. Зрештою "Барселона" і мадридський "Реал" не зможуть конкурувати один з одним.


У США гроші розподіляються порівну між 30 клубами. Вони так структуруються фінансово, що клуби опиняються під захистом. А якщо ці клуби бачать, що відбувається щось не те, то просто оголошують страйк і в підсумку отримують більше прибутку.


Що ж відбувається в Європі? Кожна ліга регулюється по-різному. У Ла Лізі дуже суворий фінансовий фейр-плей, а в інших лігах - інша система. Але потім у Європі їм доводиться змагатися всім разом. Оскільки не існує регулювання фейр-плей, клуби наражаються на ризик того, що платитимуть більше іншими шляхами, і в кінцевому підсумку "Барселона" і "Реал" не зможуть бути конкурентоспроможними.


Ми на шляху до того, що через п'ять років "Барселона" і "Реал" не зможуть грати в Європі. Або правила регулюються, або змагання проводяться не за одними й тими самими правилами. У США контролюють це", - цитує Піке Marca.