20 листопада 2023 16:49

Сергій КОВАЛЕЦЬ: "Італія витратила багато сил та емоцій проти Північної Македонії, тому треба цим скористатися"

Відомий український тренер Сергій Ковалець поділився очікуваннями від матчу відбору на Євро-2024 проти Італії (20 листопада, 21:45):


– Сергію Івановичу, збірну України в матчі з італійцями влаштовує лише перемога. Наскільки реальне таке завдання для «синьо-жовтих»?
– Якоюсь мірою це і добре. Завдання зрозуміле – треба грати на перемогу, інших варіантів немає.


– Вам не здалося, що італійці в матчі з Північною Македонією виглядали потужнішими, ніж проти України у вересні?
– Можливо. Водночас це була хороша інформація для тренерського штабу Сергія Реброва. Тим паче, що збірна України не проводила матч на таких емоціях, як італійці, а саме емоції в найкоротші терміни відновити найскладніше...


На цьому можна і спрацювати, «синьо-жовті» підходять до поєдинку більш свіжими. А з огляду на нашу ситуацію, коли в країні війна, хлопці докладуть максимум зусиль, щоб подарувати позитивні емоції своїм землякам.


– На чиєму боці психологічна перевага?
– Вважаю, що в цьому плані буде паритет. Для нашої команди важливо не перегоріти, як це було в першому очному поєдинку. Вірю, що тренерський штаб збірної України зробить усе, щоб команда підійшла до гри в найкращому стані.


Хочеться, щоб за підсумками цієї зустрічі позитивні емоції захлеснули всю країну - насамперед для тих людей, завдяки яким ми можемо жити нормальним життям. Перемоги додають оптимізму в боротьбі за свободу і незалежність.


– Якою ви бачите саму гру?
– В Італії всі кажуть, що вони будуть перемагати. Такий настрій має бути у будь-якої команди, але всі ми знаємо, як італійці можуть грати, коли їм потрібно не програти.


І якщо вони вибудують гру від оборони – то для нас це може бути непогано. Нашій збірній буде легше володіти м'ячем, ми можемо більше комбінувати, пробивати з дальніх дистанцій. Однак, в Італії зараз справді сильна збірна – симбіоз досвіду і молодості. Видно, що Лучано Спаллетті об'єднав націю після того, як у команди стався спад під час невиходу на чемпіонат світу-2022.


Шкода, звісно, що матч відбудеться не в Україні, де глядацька підтримка була б на максимальному рівні, але хочеться вірити, що і в Леверкузені наші хлопці почуватимуться, як удома.


– Зараз наші лідери перебувають у хорошій формі, це додає оптимізму?
– Безперечно. Це чимось мені нагадує середину 2000-х, коли Андрій Шевченко виграв «Золотий м'яч». І коли він приїжджав із «Мілана» до збірної – там завжди був емоційний підйом, про що свідчить результат на ЧС-2006.


Зараз же є ціла група виконавців, які виступають у сильних європейських клубах: Миколенко забиває за «Евертон», Зінченко – за «Арсенал», Довбик – серед найкращих бомбардирів іспанської Прімери, якому снаряди підносить Циганков (усміхається). Трубін постійно в основі «Бенфіки», а Забарний – у «Борнмуті». Сподіваюся, що наші досвідчені футболісти знають, як діяти в такому інтенсивному матчі під великим тиском.


– Яким буде ваш прогноз на матч Україна – Італія?
– Звичайно хотілося б, щоб наша збірна виграла. Рахунок нехай буде 2:1 – цього цілком достатньо для досягнення мети. Італія витратила багато сил та емоцій проти Північної Македонії, тому треба цим скористатися.


У матчі з італійцями важливо бути сміливими, як наші воїни на передовій. І треба вірити у свої сили - тоді ми обов'язково побачимо збірну України на чемпіонаті Європи-2024.