11 листопада 2023 12:49

Представляємо суперника: "Кривбас" Кривий Ріг

У 14 турі VBET Ліги «Динамо» вирушить до Кривого Рогу, де зустрінеться з лідером поточної першості – «Кривбасом». Представляємо нашого найближчого суперника.


«КРИВБАС» (Кривий Ріг)

Дата заснування: 2020 рік

Президент: Костянтин Караманіц

Головний тренер: Юрій Вернидуб

Домашній стадіон: «Гірник» (2500 місць) у Кривому Розі,

Результат виступу в минулому сезоні: 7-ме місце (41 очко у 30-ти матчах, 12 перемог, 5 нічиїх, 13 поразок, різниця м’ячів 26:30).

Поточне місце в сезоні 2023/24: 1-е місце (27 очок у 13-ти матчах, 8 перемог, 3 нічиїх, 2 поразки, різниця м’ячів 26:12).

Історія

Вперше команду майстрів у Кривому Розі була створено у 1959 році, на базі спортивного клубу «Гірник». Вона отримала назву «Команда міста Кривий Ріг». Потім вона називалася «Авангард» та «Гірник», а з 1966 року – «Кривбас». За часів незалежності клуб двічі ставав бронзовим призером чемпіонату України, проте після завершення сезону 2012/13 клуб спіткало банкрутство.

У 2020 році на базі футбольного клубу «Гірник», який виступав у Другій лізі, самостійно існував більше 10 років, розвивав власну академію та будував інфраструктуру, було створено новий «Кривбас». На той момент у Кривому Розі завдяки фанатам клубу і активістам функціонувала створена у 2015 році громадська організація «Кривбас має бути», яка зберегла ім'я та символіку клубу, а клуб із символікою «Кривбасу» виступав в аматорському чемпіонаті України. Тож завдяки злиттю з аматорським колективом професійний «Кривбас» зберіг історичну символіку клубу.

Президентом став експрезидент і власник «Гірника» Костянтин Караманіц, також із «Гірника» до новоствореного клубу перейшли головний тренер Геннадій Приходько зі штабом, і всі гравці. Головний тренер та власник аматорського «Кривбасу» Сергій Мазур (який також був власником бренду «Кривбас») обійняв посаду віце-президента.

Новостворений «Кривбас» у найкоротші терміни вийшов до Прем’єр-Ліги. У сезоні 2020/21 «червоно-білі» посіли друге місце у групі «Б» Другої ліги, і слідом за «Металістом» підвищився у класі, а в сезоні 2021/22, знову розмістилися за харків'янами, і на момент вимушеного призупинення чемпіонату України через війну, був другим із солідним відривом у 9 очок від третього місця, яке посідав «Альянс» (Липова Долина). Тож криворіжців було прийнято до числа учасників Української Прем'єр-Ліги сезону 2022/23.

В еліті вітчизняного футболу «Кривбас» дебютував із новий тренером, який досягав в УПЛ успіхів з «Зорею» – Юрієм Вернидубом. Перший сезон у Прем’єр-Лізі був доволі непоганим як для дебютантів – клуб із Кривого Рогу завершив сезон у верхній половині турнірної таблиці – на 7-му місці.

Стан справ у поточному сезоні

Проте справжній прорив стався на початку сезону 2023/24 – «Кривбас» з початку закріпився серед лідерів турнірної таблиці, а за два тури до завершення першого кола, перед зустріччю з «Динамо» очолює Прем’єр-Лігу.

Хоча розпочався сезон з виїзної поразки від «Олександрії» з мінімальним рахунком. Після цього криворіжці не відзначились забитим м’ячем лише один раз, зігравши внічию 0:0 у Києві з «Оболонню».

Другої поразки у сезоні «Кривбас» зазнав на початку жовтня у матчі з «Рухом», поступившись на власному полі з рахунком 1:3. Це була не єдина домашня втрата очок командою Юрія Вернидуба. Ще одна прийшлася на серпень, коли «Кривбас» зіграв внічию з «Шахтарем» - 3:3.

Ще з двома прямими конкурентами за найвищі місця в турнірній таблиці «червоно-білі» зустрілися у попередніх турах. У 12 турі у Кривому Розі був розгромлений «Дніпро-1» з рахунком 3:0, а у 13 турі «Кривбас» зіграв унічию в Житомирі з «Поліссям», що на той момент посідало друге місце.

Наразі команда Юрія Вернидуба є найрезультативнішою у Прем’єр-Лізі, забивши 26 м’ячів у 13-ти матчах.

Топ-гравці стартового складу

Команда Юрія Вернидуба має стабільний склад, одразу кілька гравців провели усі 13 турів без жодної заміни. Зокрема основний голкіпер команди 31-річний Андрій Кліщук. У 13 іграх він пропустив 14 м’ячів.

Також високою стабільністю вирізняється і лінія оборони. Без жодної заміни 13 турів провели Тимур Стецьков та камерунець Іван Дібанго, а Данило Безкоровайний був замінений лише одного разу, на 89-й хвилині матчу з «Дніпром-1», за рахунку 3:0. Так само як Андрій Понєдєльнік, замінений на 89-й хвилині переможного матчу з «Колосом» за рахунку 3:0.

12 матчів у старті провів досвідчений півзахисник Максим Задерака, по 11 – Олег Кожушко та півзахисник з Руанди Джихад Бізімана. 10 матчів в основі на рахунку ще одного легіонера – хорвата Хрвоє Іліча. 8 разів у старті виходив досвідчений Дмитро Хомченовський.

Найрезультативніші гравці команди в поточному сезоні УПЛ

Найкращим бомбардиром команди у поточній першості є Олег Кожушко, на рахунку якого 6 м’ячів.

5 голів в активі Максима Задераки. 3 м’ячі забив Данило Безкоровайний.

По 2 рази у воротах суперників «Кривбаса» відзначалися Хрвоє Іліч, Клім Приходько та Денис Кузик.

По одному м’ячу забили Дібанго, Понєдєльнік, Хомченовський, Луньов та Дебелко.

Матчі з «Динамо»

У минулому сезоні команди спершу зустрілися в жовтні у Києві. Тоді кияни перемогли завдяки дублю Віталія Буяльського та голу Владислава Ваната, а гості відповіли одним результативним ударом, автором якого став Роман Дебелко – 3:1.

У матчі-відповіді на стадіоні «Гірник» 8 травня цього року долю поєдинку вирішив єдиний м’яч, автором якого на 48-й хвилині став Денис Попов.