3 листопада 2023 08:35

Андрій Шевченко – про дубль Швеції: "Це було українізацією завершення моєї кар'єри"

Колишній нападник та тренер збірної України Андрій Шевченко пригадав дубль у ворота Швеції на домашньому Євро-2012.


- О так, два мої голи. Перший – це витвір мистецтва. Я чекаю, бо знаю, що Андрій Ярмоленко вже зупинився з м’ячем. Я вже подивився і знав, що він це зробить – зупинить м’яч та увійде всередину. Я вмію читати його кроки.


Я створюю простір для себе і передача йде саме туди, куди потрібно, тому що Ярмоленко – чудовий гравець. Він розуміє, дивиться і бачить простір, який я створив, а я просто знаю його подальші кроки. Я знаю, що коли він подивиться вгору, я маю зробити рух.

Але перед тим як рухатися, я маю створити простір, у який хочу ввійти. І я маю подивитися на Ярмоленка і сказати: «Дай на ближню стійку».

- Чи змінилася ваша гра на той момент?

- Так, тому що в мене вже не було бувалої швидкості. І мені доводилося набагато краще готувати для себе позицію. Я вже не був тим самим гравцем.

- І другий гол...

- Так. Пройшло п’ять хвилин, гол з тієї ж позиції. Але в цьому випадку я спершу зробив рух назад, а потім вперед.

- На задньому плані ми бачимо, як ви вискакуєте.

- Бо я знав, що Ібрагімович закриє мене спереду, тому я зробив так, щоб він не бачив мого руху. Потім м’яч пішов на ближню, і я зробив крок, випередивши Златана.

- Це було неймовірно. Напевно, ви тримали цей турнір у своїй голові протягом багатьох років.

- Для мене це було… Я б сказав, що це було українізацією завершення моєї кар’єри. Мені було майже 36 років. Це був останній турнір у моїй кар’єрі. Я доклав зусиль і забив два голи в тому дивовижному матчі, – сказав Шевченко.