1 листопада 2023 23:25

Ян Вертонген: "Аяксу" завдано величезної шкоди, але ще вірю в єврокубки наступного сезону"

36-річний рекордсмен збірної Бельгії за кількістю проведених ігор (145 поєдинків) Ян Вертонген, який зробив собі ім'я у складі "Аякса", де зіграв 220 матчів, прокоментував PerForm глибоку ігрову кризу амстердамців у поточному сезоні, повідомляє Voetbal International:


– Мені боляче бачити свою команду в такій кризі. Звичайно, щороку вони не можуть ставати чемпіонами, але те, в якому стані вони перебувають зараз – це дуже погано. Безумовно, на всіх рівнях у клубу справи йдуть не дуже добре, але іноді потрібно низько впасти, щоб потім знову піднятися. Думаю, багато чого пішло не так із призначенням Свена Міслінтата на посаду технічного директора – занадто багато влади отримала одна людина, яка ще й не була знайома з клубною культурою "Аякса". І тому буквально за три-чотири місяці клубу було завдано великої шкоди. Хоча, вважаю, літні трансфери не такі вже й погані – не повинна перебувати в нижній частині турнірної таблиці Ередивізіє команда такого рівня. Те, де вони зараз перебувають, не зовсім відповідає якості підбору виконавців. Але якщо в команду приходять тринадцять-чотирнадцять нових гравців і новий тренер, то потрібен час, щоб вони показували хороший футбол. Ось тільки в "Аяксі" цього часу ніколи не вистачає, клуб завжди бореться за чемпіонство, не задовольняючись другим місцем. Але тепер чемпіонський титул в Ередивізії вже неможливий – ПСВ відмінно почав сезон, зі стовідсотковим результатом. Сподіваюся, цього сезону команда ще зможе потрапити до єврокубків, тим паче, до клубу повернулися люди із серцем "Аякса", – резюмував Вертонген.


"Аякс" звільнив уже четвертого тренера відтоді, як Ерік тен Хаг влітку минулого року пішов у "Манчестер Юнайтед". Останній наставник амстердамців Моріс Стейн пропрацював лише чотири місяці, в одинадцяти матчах здобувши лише дві перемоги. Новим тимчасовим тренером "аяксидів" став Джон ван т'Схіп, а консультантами – Данні Блінд і Луї ван Гаал. А Вертонген, за сім сезонів у складі "Аякса", став дворазовим чемпіоном і володарем Кубка Нідерландів, а також гравцем року Ередівізіє в сезоні 2011-12. Потім у кар'єрі Яна, який нині дограє в брюссельському "Андерлехті", були англійський "Тоттенгем" і португальська "Бенфіка".