12 жовтня 2023 11:02

Караваєв поділився думкою про ВАР, згадавши свій незарахований гол у ворота "Бешикташа"

Захисник «Динамо» Олександр Караваєв поділився своєю думкою про ВАР.


– Я бачив вислови і висококваліфікованим тренерів, що хтось – проти, хтось – за. Але ми маємо розуміти, що йдемо вперед і розвиваємося, без технологій точно вже не буде. ВАР вже не відмінять просто так.


– Можливо, є підстава його вдосконалити?


– Так, треба вдосконалювати. Наприклад, в момент гри суддя побачив, що був фол, чисто ігровий, не завдав травми, гравець встав і пішов. Можна дати жовту або просто фол і навіть якщо по ВАРу кажуть: «Ми переглядаємо, дуже кримінально було в цьому моменті». Може бути, на стоп-кадрі воно і буде так виглядати, що дуже погано. Але якщо в реальному житті в грі це не так виглядає жахливо і нічого не трапилося з гравцем, то навіщо його толі переглядати, щоб просто так давати червоні? Це треба, звісно, вдосконалювати.


– Є ще питання, що коли офсайд – рефері не зупиняють. Який сенс, якщо ти бачиш офсайд? Потім може бути гол, навіть травма у гравця. Це викликає багато запитань: судді себе страхують, але хто страхуватиме гравців?


– Ось щодо офсайду, скоріш за все, я буду трішки більше на боці рефері. Їх також можна зрозуміти. Якщо він бачить, що офсайд 50 на 50 і йде гольовий момент, то все одно потім буде перегляд. А якщо він фіксує офсайд, а його не було, а гравець міг забити гол – його вже не зарахують. Дуже суперечливий момент і треба це вдосконалювати.


– У тебе так скасували гол з турками.


– Так-так. Якщо подивитися, то там також не намалювали ці лінії. Тобто не було тих камер. Просто ти дивишся одні матчі якогось чемпіонату і там малюють стоп-кадр, прибирають все зайве, залишається поле і два гравці, під різними кутами, тобі все це малюють – все чітко показано. А є момент, як у нас з «Бешикташем»: ніякого стоп-кадру, просто камера за 50 метрів від моменту, навіть не під одним кутом, дуже далеко. Там навіть не побачиш на 100 відсотків, чи бум момент у Тимчика.


Якщо ви застосовуєте ВАР, то застосовуйте його повною мірою на кожному матчі. Якщо ви не можете застосовувати у повному обсязі, то не треба його використовувати. Буде багато спірних моментів і це не розвиває футбол точно.