8 жовтня 2023 23:46

Валерій ІВАЩЕНКО: "Завдання мінімум для "Оболоні" – зберегти місце в УПЛ"

В 10 турі чемпіонату УПЛ з футболу «Оболонь» взяла гору над «Металістом 1925» (1:0) й закріпилася серед середняків.


В розмові з кореспондентом Sport.ua головний тренер киян Валерій Іващенко прокоментував дії своїх підопічних в сьогоднішньому поєдинку й розповів на який результат розраховує на фініші:

- Сьогодні ми взяли на озброєння тактичну схему 5-3-2. Річ в тім, що в харків'ян кваліфіковані нападники, швидкі флангові гравці. І завдяки надійній підстраховці, чіткому відбору нам вдалося ускладнити життя супернику. Тільки не подумайте, що я налаштовував підопічних, аби вони були націлені не пропустили. Ні, при першій нагоді треба було миттєво переходити в наступ. І забитий наприкінці першого тайму гол підтвердив, що футболісти «Оболоні» дотримувалися тренерських настанов.

- Тоді скажіть, чому другий тайм вийшов якимсь змазаним, хоча з 60 хвилини «пивовари» грали в більшості?
- Це все психологія. Хлопці намагалися не ризикувати, щоб мінімізувати кількість помилок. Повірте, рахунок – 1:0 дуже оманливий, все може в будь-який момент змінитися. Звичайно, ця гра на нервах псувала загальне враження. Все ж, мабуть, сьогодні головне, що ми перемогли сусіда по турнірній таблиці.

- Ця важка звитяга дозволила «Оболоні» з 12 очками переміститися на десяте місце. На ваш погляд, чи могли «пивовари» розраховувати на більше?
- На цю тему можна довго дискутувати, мовляв, де ми взяли незаплановані очки, а, де загубили свої. Як на мене, 3-4 очки ми не добрали.

- До гравців яких амплуа у вас поки що найменше претензій?
- До воротарів. Вважаю, що вони в нас рівні за класом і ніхто з них не підведе.

- В своїй селекційній роботі «Оболонь» розраховує лише на вільних агентів?
- Так, поки що ми не маємо змоги купувати «зірок».Тому нічого не залишається, як створити команду-зірку (посміхається). Але запрошуємо не, як кажуть, «збитих льотчиків» з досвідом виступів в УПЛ, а виконавців, в яких ще є нереалізований потенціал. Також розраховуємо на власних вихованців, які добре себе зарекомендували ще під час виступів в Першій лізі. Важливо, що в нас є належні умови для тренувального процесу.

- Деякі експерти твердять, що «Оболонь» з тих команд, яка сама не грає і не дозволяє цього суперникам.
- Я з цим не згоден. Футболісти «Оболоні» добре навчені, навіть під час одного поєдинку можуть використовувати різні тактичні схеми. Єдине, що кульгає, так це реалізація гольових моментів. Мабуть, тому й складається враження, що ми більше дбаємо про оборону. Значить треба ще інтенсивніше працювати над завершальною стадією атак.

- До речі, чим ви можете пояснити те, що клубне керівництво досі не оприлюднило ті завдання, які поставлені перед командою?
- Не треба забувати, що «Оболонь» повернулася до еліти після тривалої перерви. Мабуть, саме тому наші керівники не поспішають з прийняттям рішення. Треба переконатися чого ми варті, а вже потім оприлюднити чого чекає від нас на фініші. Думаю, що конкретика з'явиться під час зимової перерви. Як на мене, завдання-мінімум – зберегти «прописку» в УПЛ і водночас працювати над створенням боєздатної команди, з якою б рахувалися всі.


Фото - ФК "Оболонь"