30 серпня 2023 09:32

Сергій ПАЛКІН: "Чесно кажучи, в українському футболі катастрофа"

Генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін в інтерв’ю The Athletic розповів про стан речей в українському футболі.


- Чому ви хочете увійти в склад правління ECA (Асоціації європейських клубів - прим.)?


- Відтоді як півтора року тому в Україні почалася війна, вона показала, де організація футболу є слабкою, особливо в тому, як ми реагуємо на нестандартні форс-мажорні ситуації, а отже, нам потрібно багато чого змінити.


Тому я прийняв рішення піти в ECA, тому що багато хороших речей вже зроблено, але у нас є простір для вдосконалення.


- Яка ситуація в українському футболі на початку цього сезону під час війни?


- Чесно кажучи, в українському футболі катастрофа. Вболівальникам заборонено відвідувати стадіони, тому ігри проводяться за зачиненими дверима. У нас майже нульові доходи на внутрішньому українському ринку: з точки зору спонсорства, доходів від матчів, продажу квитків і телевізійних прав.

Єдиний варіант, який у нас є - продавати наших гравців за кордон. ФІФА вкрала у нас можливість продавати деяких гравців і все. Гаразд, три-чотири українські клуби беруть участь у єврокубках і можуть отримувати за це бонуси. За рахунок цих бонусів вони можуь більш-менш виживати.


Але якщо говорити про решту 12 клубів УПЛ, то ситуація катастрофічна. І ми наодинці з цією проблемою. Це найбільше питання. Коли я буду балотуватися, то намагатимусь висувати якісь пропозиції. І одна з них стосується солідарності, тому що останніми роками відбуваються речі, які вимагають солідарності.

По-перше, у нас була пандемія. Потім війна в Україні. Потім землетрус у Туреччині. Нам необхідно створити фонд солідарності, який буде використовуватися для допомоги в подібних ситуаціях. Цей фонд може бути використаний у форс-мажорних ситуаціях для підтримки людей, які дійсно цього потребують, - сказав Палкін.


Фото: ФК "Шахтар"