29 серпня 2023 11:14

Юрій ВЕРНИДУБ: "З таким суддівством скоро морди будуть бити прямо на полі"

В відвертому інтерв’ю «УФ» головний тренер Кривбасу Юрій Вернидуб дав оцінку суддівству у нашому чемпіонаті, діям новачків своєї команди, а також розповів, що він вважатиме за успіх в цьому сезоні.


Кривбас другий матч поспіль грає внічию. І якщо з Шахтарем гра була результативна (3:3), то з Оболонню все обійшлося без забитих м’ячів (0:0). Головний тренер Кривбасу Юрій Вернидуб після матчу 5-го туру чемпіонату України в ексклюзивному інтерв’ю сайту «Український футбол» розповів про сина – тренера і його обов’язки в Кривбасі, які позиції у команді залишаються проблемними, а також який результат сезону він буде вважати успіхом.

«Важко розкривати оборону, коли за лінією м’яча десять футболістів»

– Що скажете по грі?

– Якщо казати відверто, то вона мені не сподобалась. Ні Кривбас, ні Оболонь на перемогу не награли. В тих матчах, що ми бачили, Оболонь грала за схемою 5+3+2. Команда повністю зачиняється на своїй половині поля. Десять футболістів за лінією м’яча ‒ таку насичену оборону дуже важко розкривати. Довгі передачі вправо, вліво за спину захисникам і боротьба. Це те, що я побачив.

Тому небезпечних моментів біля воріт практично не було: момент у Луньова і момент у Задираки, ось і все. Вони свою задачу виконали, ми ‒ ні. Ми припустились дуже багато необов’язкових помилок, особливо у першому таймі. Звичайно, спека далася взнаки.

О п’ятій вечора було 35-37 градусів у тіні, на сонці за 50. Якби ми грали о 17:00, припускаю, що хтось міг знепритомніти. Мудре рішення керівництва Оболоні, яке запропонувало нам перемістити початок матчу на дві години, ми були тільки за.


– Як вам початок чемпіонату?

– Чемпіонат іде своїм ходом. Це тільки початок.

Мене дивує те, що зіграний лише п’ятий тур, а вже три тренери пішли у відставку. Я цього не розумію.

Рівень чемпіонату упав, якщо порівнювати його з тим періодом, який був до війни. Треба час, щоб нашим клубам стати сильнішими.

«Якщо ногу тобі відірвало, все одно вставай і біжи»

– Що за конфлікт виник між тренерами наприкінці матчу?

– Своїм хлопцям я кричав: «Вибийте м’яч!». Мені не подобається, коли якийсь ігровий момент, а футболіст відразу бере і падає. Кричить так, начебто йому ногу відірвали, а вже за кілька секунд встає і біжить.

Розумію, що футбол ‒ це десь театр, але давайте відверто: у моїй команді багато гравців падало? Це тому, що своїх хлопців я привчаю до того, що не слід падати і лежати. Якщо ногу відірвало все одно вставай і біжи, а потім вже думай що у тебе з ногою.

– Ваш матч з Оболонню обслуговувала група наших арбітринь. Схоже, їм здорово дісталось?

– На мій погляд, не має права помічник тренера, чи будь хто, коли жінка судить, кричати на її адресу образливі слова. Але ви бачите, що в суддівстві у нас робиться. Якщо навіть Роман Григорчук вчора видав з цього приводу цілу тираду… Виходить, не один Вернидуб не любить програвати.

Коли це по-людськи, так як повинно бути: програв, потиснув колезі руку й пішов, а коли твою команду відверто вбивають, то є невдоволення. Приклади: Григорчук, Ротань…З таким суддівством ми можемо докотитися до того, що скоро будуть морди бити прямо на полі.

«Жана-Мореля По я знаю за часів, коли працював у білорусі»

– У вас в команді багато новачків. Ви ними задоволені?

– Загалом, так. Вдячний тим хлопцям які під час війни не побоялися і приїхали до нас. Дуже розраховую на них. Все одно потрібен час для їхньої адаптації.

Вважаю, Дібанго сьогодні був найкращим. Справив непогане враження Бізімана, по грі він мене повністю влаштовує. Це «шістка», яка добре грає у відборі. Непогано діє він і на другому поверсі, незважаючи на свій зріст. Щодо Іліча, то у нього було дуже багато помилок, але все рівно я на нього розраховую. Це дуже розумний футболіст, буває так, що десь не пішла гра, тому я його в другому таймі і замінив.

– Сьогодні вперше вийшов на поле Жан-Морель По. Що скажете про нього?

– Він дуже довго лікувався, тому йому потрібен час, але я дуже на нього розраховую. Можливості івуарійця мені добре відомі ще по білорусі, коли я там працював. Це дуже класний досвідчений футболіст, якій свого часу навіть грав за збірну. Лівоногий дуже швидкий гравець. Впевнений, він нам допоможе.


– На якій позиції збираєтесь його використовувати?

– Він правий вінгер, але може зіграти і зліва, і навіть у центрі – десятку.

«Нам потрібен ще один нападник і захисник»

– Чому сьогодні з перших хвилин вирішили в атаку випустити Устименка а не Кожушка, який забив гол Шахтарю?

– У грі проти Шахтаря Кожушко зазнав незначне пошкодження, тому я не став ризикувати, дав шанс Устименку. У нас ще є Дебелко. Хлопці тренуються, всім потрібно давати шанс проявити себе.

– Вакулко вийшов на поле з перших хвилин. Він вже готовий, щоб грати більше часу?

– Так. Фізично він вже більш-менш готовий. Кузик також сьогодні отримав свої ігрові хвилини. Прийде час ‒ вийде на поле орендований у Шахтаря Данило Гончарук.

– У вас будуть ще якісь придбання?

– Ми, безумовно, розглядаємо можливості підсилення. Думаю, що воно буде.

– У яку лінію?

– Нам потрібен ще один нападник і захисник.

«Зробимо все, щоб зайняти якомога вище місце»

– За що збираєтесь поборотися у цьому доволі непростому сезоні?

– Постараємося зробити все щоб зайняти якомога вище місце.

– Що, на медалі замахнетесь?

– Поки про це нам ще рано говорити:)

– Що тоді будете вважати успіхом?

– У минулому сезоні ми зайняли сьоме місце, якщо за підсумками цього сезону займемо місце вище, то це я буду вважати успіхом. Місце нижче сьомого ‒ це буде крок назад, поганий для мене результат.

– Давайте повернемося до інциденту між тренерами. Коли він стався, особисто вас заспокоював ваш син. Пам’ятаєте, що він вам казав?

– Ні. Був повністю сконцентрований на грі.


– Яка робота лежить на ньому у команді?

– Йому подобається тренерська робота. Працює з захисниками і гравцями опорної зони. Дай Бог, щоб його бажання переросло в те, що він хоче. Я дуже хочу, щоб він став гарним тренером і досяг набагато більше, ніж я.