25 серпня 2023 20:43

Журналіст: "Поки Запорізька АЕС була в окупації, для неї закупили товарів і послуг на сумму понад 400 мільйонів гривень"

Український журналіст і політик Володимир Ар'єв у своєму Facebook розповів про корупційну схему щодо закупівлі товарів на непідконтрольну Україні ЗАЕС.


"Знахабніли від безкарності! Це довгий текст, але почитайте, воно того варто. Я такого нахабного дерибану державних коштів ще не бачив: поки Запорізька АЕС була в окупації, для неї закупили товарів і послуг на сумму понад 400 мільйонів гривень.


Всі контракти є на порталі Prozorro і проаналізували їх. Ви теж можете подивитися всі вони за посиланням в коментарях.


На початку вторгнення Запорізьку АЕС здали без бою тамтешні керівники, призначені агентом і зрадником Деркачем. Енергодар від березня 2022 року окупований росіянами. Зв’язок із працівниками на атомній станції здійснюється лише онлайн. Однак на ЗАЕС продовжували закуповувати речі й документацію на шалені суми.
Суми всіх угод, укладених на ЗАЕС від 15 березня по 25 серпня – майже 410 млн грн.


Серед них половина – 210 млн 407 тис грн - це послуги їдалень, угоду оголошено 16 березня 2022, термін виконання: травень 2022-грудень 2023. Як перевірити, чи надаються ці послуги і в якій якості? А ніяк не перевірити. Бо станція окупована! Все, до побачення.


Або 28 млн на послуги з пожежної безпеки. Які пожежники їхатимуть на окуповану станцію? Здогадайтеся самі.


Вишенька на торті - корм рибкам. На нього у червні 2022 списали понад 1,2 млн грн.


Світильників для окупованої станції придбали на 16,5 млн грн.


Електроди на 2,6 млн грн – угода укладена в липні 2022. Доставити їх – неможливо. Тому підписуються додаткові угоди на відтермінування. Спочатку на серпень, потім на кінець вересня.


Ми вже не говоримо про невеликі контракти на суми менше 100 тисяч гривень з доставки води, борошна, дріжджів. Чи свинини в півтушках на 130 тисяч. Окупанти часом не обжерлись, ні? Проте, свинство тут точно є.


Далі. Інженерні послуги – 24,6 млн грн. Дата оголошення 29.04.2022. Термін виконання з усіма відтермінуваннями – 25 грудня 2025 року. Щоб що?


Та сама біда і з розробкою проєктної документації. Під це діло списуються мільйони й мільйони під час війни.


Ось, наприклад: серпень 2022, проєктна документація з технічного переоснащення 1 енергоблоку. Пропозиція 12 млн грн, торги – 8,4 млн та 10,8 млн. Переможець – чомусь на 10,8 млн Але потім гендиректор ЗАЕС Мурашов згадує – ох, ми ж окуповані, і доступу до станції немає! Гроші перераховані, виконання - відкладається до 31.12.2024. А там, як кажуть, або султан помре, або віслюк здохне.


Спецклей – майже півтора мільйона гривень. Рукавички гумові та бавовняні - понад 7 млн грн - 283 тисячі пар! Але про це вже писали. Як і про черевики на майже 3 млн грн.


Радіаційна безпека документації обійшлася країні у понад 9 млн, до грудня 2023. Напевне, на ЗАЕС щось знають про плани перебігу звільнення, інакше навіщо це все замовляти?


Отже, станція під окупантами, а з її контрольованих Україною рахунків до березня цього року включно списувались мільйони. Як могли доставляти туди товари? Ніяк. Куди тоді ділись гроші? Зрозуміло? Я направив депутатські звернення на Енергоатом з вимогою все це пояснити і на ДБР з БЕБ з вимогою розслідувати цю вакханалію.


Власне, схема крадіжок на окупованій станцій весь час лежить відкрито в системі Prozorro. І нікого з влади це раніше не зацікавило. Чому? Самі розумієте. Ну і варто нагадати, що весь Енергоатом досі керований людьми зрадника Деркача. А отримав він цей контроль від офіса президента, як подяку за втілення в Україні спецоперації ФСБ з плівками Порошенка-Байдена


Я продовжу аналіз дерибана коштів на закупівлях для окупованої ЗАЕС. Далі, на жаль, буде".