25 серпня 2023 08:23

Юрій ВІРТ: "Драматична та несправедлива розв'язка матчу з "Бешикташем" може відчутно вдарити по психології динамівців"

Київське "Динамо" і "Зоря" поступилися в перших матчах плей-оф кваліфікації Ліги конференцій і Ліги Європи, відповідно. Поділитися враженнями від поєдинків українських клубів з турецьким "Бешикташем" (2:3) і чеською "Славією" (0:2) Footboom попросив екс-гравця збірної України, відомого українського тренера Юрія Вірта.


"Я більшого чекав від "Бешикташа"


- Дуже розчарував програш "Динамо", - зазначив Юрій Миколайович. – "Біло-сині", на жаль, багато пропускають, помиляються в обороні в елементарних ситуаціях, коли робити цього категорично не можна. Цього разу в ворота динамівців влетіли три безглузді м’ячі. Все почалося з помарки Попова, в епізоді, коли м’яч довго летів до нього, - і це була втрата концентрації. Увагу гравці "Динамо" втрачали і при стандартах біля своїх воріт.

Відзначити "Динамо" хочеться за гру в атаці. Кияни забили два голи і хотіли дотиснути суперника, щоб здобути-таки перемогу. Однак, отримали контратаку і ще й рикошет втрутився не на нашу користь.


- Але в цілому "Динамо" продемонструвало непогану гру…

- До перерви команда Луческу більше володіла м’ячем, але моментів майже не створила. Не йшла гра і у "Бешикташа". В другому таймі кияни додали в швидкості, в агресії, більше почали використовувати фланги. Це змінило гру, примусило "Бешикташ" захищатися. Такий футбол у виконанні "Динамо" відверто порадував.


Звичайно, я більшого чекав від "Бешикташа". Однак, чого не відняти, так це уміння цієї стамбульської команди реалізовувати свої моменти. У них було чотири гольових шанси, три з яких "Бешикташ" перетворив у голи.


- Тобто, не такий страшний цей чорт, як його малювали?

- Цей суперник по зубах "Динамо". Але, турбує інше – така драматична і несправедлива розв’язка може відчутно вдарити по психології динамівців. Час до матчу-відповіді наша команда, напевно, проведе не в найкращому настрої.


"Караваєв зміг це зробити..."


- Чи відчувалась відсутність Ярмоленка?

- Ні, абсолютно. Караваєв дуже вдало замінив Ярмоленка – і рухався добре, і передачі якісні робив, і гол забив. В атаці Караваєв відіграв на відмінно. Звичайно, досвідчений Ярмоленко не завадив би "Динамо" в цьому протистоянні. То ж очікуємо його у матчі-відповіді в Стамбулі.


- Що очікуєте від повторної гри, і які шанси "Динамо" на загальний успіх?

- Більше шансів у "Бешикташа". Гра киян в обороні продовжує викликати тривогу. Помилки у захисті перекреслюють титанічну роботу команди на протязі всіх 90 хвилин. Зараз "Динамо" шукає центральних захисників, але ж нинішні оборонці виступають на вищому рівні не перший рік і, здавалося б повинні діяти більш впевнено. І якщо в УПЛ вже не прощають "Динамо" за ці помилки, то на євроарені тим більше не простять. Сподіваюсь тільки на те, що хлопці відпочинуть, все проаналізують, і в Стамбулі діятимуть уважно.


"Зоря" не дотерпіла"


- "Зоря", яка грала на виїзді проти празької "Славії", могла завершити поєдинок більш успішно?

- В Празі "Зорі" довелося дуже важко. "Славія" вже традиційно в домашньому матчі діяла супер-агресивно. Погляньте тільки на статистику ударів по воротах – 27:5 на користь чехів. "Зоря" терпляче відбивалася, Турбаєвський – молодець, крутився в рамці, як білка в колесі. Однак, і в цьому випадку нашу команду підвела гра на стандартах, а якщо більш точно – при розіграші кутових.


Звичайно, коли ти 80 хвилин відбиваєшся, то втомлюєшся і десь втрачаєш концентрацію. От і продавила "Славія" оборону "Зорі", в буквальному сенсі… А коли чехи забивали другий гол, то захисники нашої команди, замість того, щоб дограти епізод, чекали на свисток арбітра і дозволили супернику без перешкод вразити ворота. Зазначу, що і в чемпіонаті України "Зорі" не вистачає сил на всі 90 хвилин.


"В очікуванні дива"


- На що "Зоря" може сподіватися у матчі-відповіді?


- Якщо б цей матч грався в Україні, то можна було би чекати якогось дива від "Зорі"… Але наразі сподіватися на відчутну підтримку у формально домашньому поєдинку, який відбудеться за кордоном, нам не варто. До того ж, "Славія" нині в повному порядку – ця команда мені дуже сподобалася. Побажаємо "Зорі" перемоги, але буде дуже важко її здобути. Після цього єврокубкового раунду настане пауза на матчі збірних, і "Зоря", сподіваюсь, зможе підтягнути "фізику". Команда Лалатовича на даний момент очевидно не в тонусі, але, оскільки на неї, як і на "Шахтар", чекає як мінімум виступ у групі євротурніру (у разі вильоту від "Славії" - у Лізі конференцій), то необхідно приводити себе до ладу.