18 серпня 2023 15:28

УАФ оголосила про початок формування вертикалі збірних: визначено осінній графік заходів юнацьких команд України

Українська асоціація футболу затвердила графік заходів для юнацьких збірних команд України на вересень—жовтень 2023 року.


Юнацька збірна U-18 (гравці 2005 р. н.) під орудою Олега Кузнецова візьме участь у міжнародному товариському турнірі «Кубок Сеула», що проходитиме з 11-го до 15 жовтня в Сеулі. На цих змаганнях українці зіграють із командами Південної Кореї, Марокко та В’єтнаму.

Юнацька збірна U-17 (гравці 2006 р. н.) під керівництвом Юрія Мороза у вересні базуватиметься в Чехії, де із 6-го до 10-го числа братиме участь у міжнародному товариському турнірі Вацлава Єжика. Серед суперників України — США, Туреччина та Словаччина.

На наймолодшу юнацьку команду, U-16 (гравці 2007 р. н.), з якою працює Володимир Єзерський, чекатиме навчально-тренувальний збір у Києві. НТЗ, упродовж якого синьо-жовті проведуть два спаринги з юнацькими командами клубів УПЛ, проходитиме з 3-го до 12 вересня.

Також, як уже повідомлялося раніше, молодіжна збірна України на чолі з іспанським фахівцем Унаї Мельгосою з 3-го до 12 вересня проводитиме навчально-тренувальний збір, протягом якого зіграє два матчі — контрольний поєдинок зі збірною Німеччини (8 вересня; Саарбрюккен, Німеччина) та відбірний матч Євро-2025 (U-21) із командою Північної Ірландії (12 вересня; Попрад, Словаччина).

Заплановані тренувальні збори молодіжної та юнацьких команд стануть першим етапом реалізації ініційованого тренерським штабом Сергія Реброва проєкту єдиної вертикалі збірних. Він має на меті створити уніфікований та ефективний шлях професійного зростання для молодих гравців від юнацьких команд до першої. Важливо створити умови для успішного проходження футболістами цього шляху.

Нагадаємо, що для налагодження взаємодії з 11-го до 13 серпня в Ужгороді відбувся прем’єрний навчальний семінар для наставників усіх збірних команд України.

«Сергій Ребров поставив за мету вибудувати єдину вертикаль юнацьких та молодіжних збірних України аж до головної команди. Він вважає, що всі мають працювати в єдиному форматі й за одними ідеями. Тож цей семінар став першим кроком у зведенні зазначеної структури», — наголосив помічник Сергія Реброва у національній збірній Гліб Платов.

«У межах цього проєкту я є координатором взаємодії між збірними U-17, U-19 та U-21, де переді мною стоїть завдання імплементувати гравців у більш дорослі команди. В Ужгороді ми працювали саме для того, щоб запустити процес, ініційований Сергієм Ребровим. Ми взаємодіяли зі спеціалістами, які вже тривалий час працюють в УАФ. Ми обговорили ідеї гри, роботу з гравцями, яких треба підготувати до національної збірної», — підкреслив своєю чергою наставник молодіжної команди Унаї Мельгоса.

«Створення єдиної вертикалі збірних команд — це комплексний та тривалий процес. Але він потрібен, щоб системно адаптувати усі наші збірні до єдиного алгоритму розвитку гравців, закласти міцний фундамент на майбутнє. Також важливим елементом стане пошук та супровід молодих футболістів — кандидатів у збірні, які через повномасштабне російське вторгнення були змушені виїхати зі своїми родинами за кордон. Важливо, щоб ми могли ідентифікувати кожного з наших юних талантів, і в цьому УАФ допоможе інноваційний департамент скаутингу, що наразі перебуває на стадії формування. Зокрема, до збірної кожної вікової категорії буде прив’язаний спеціаліст, який займатиметься пошуком та ідентифікацією українських футболістів у країнах Європи та світу», — зазначив перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко.