25 липня 2023 19:28

Повідомили перші деталі ДТП на блокпосту в Києві, де було збито нацгвардійця

Військові, яких збив автомобіль на блокпосту в Києві у ніч проти 25 липня, у момент ДТП встановлювали металеві загородження на проїжджу частину. Водій протаранив загороджувальні засоби на великій швидкості.


Про це кореспондентці Суспільного розповів сержант Нацгвардії Сергій Заболотній, який також ніс службу на цьому блокпосту і став свідком аварії.

За його словами, подія трапилася у ніч із 24 на 25 липня, на початку комендантської години.


"Водій, порушивши правила дорожнього руху, на великій швидкості протаранив загороджувальні засоби, скоїв ДТП, внаслідок чого був здійснений наїзд на двох військовослужбовців Національної гвардії України, після чого він протаранив ще 2 автомобілі, які стояли на узбіччі", — розповів очевидець. Сам він у момент ДТП перебував на першій лінії загородження на блокпосту.


Як повідомив сержант, зазвичай на початку комендантської години, в 00:00 годин, один з військовослужбовців стає і зупиняє автівки, щоб вони не проїжджали, подаючи їм сигнали для зупинки ліхтарем. Потім військовослужбовці виставляють за ним загороджувальні засоби — металеві решітки. Нацгвардійці, на яких був скоєний наїзд, переставляли важкі металеві їжаки з тротуару на смуги руху.


"Почули звук коліс – екстрене гальмування, крик старшого: "Тікайте!". Цю команду я продублював. Один з військовослужбовців вперед трошки відскочив, а другий не встиг. Після цього машина проїхала далі і протаранила автомобілі, які стояли на узбіччі", — каже Сергій Заболотній.


Він додав, що водій автомобіля, що збив людей, не намагався втекти: "Він вийшов з машини, почав казати, що він не хотів і в такому дусі".


За словами свідка, працівники поліції, які прибули на місце події, не виявили ознак сп’яніння у водія при поверхневому огляді, і тест на "Драгері" теж не показав алкоголю. Але після події водій здавав аналізи на наркотичне сп’яніння, розповідає очевидець.


Після аварії, за словами сержанта, товариші по службі та люди з авто на блокпосту підбігли до потерпілих і почали надавати першу домедичну допомогу. 49-річний військовий Нацгвардії помер на блокпосту.


Іншого травмованого військового доправили до карети "швидкої". Далі працівники поліції опитували свідків, які бачили трагедію. "Робота блокпосту продовжувалась, паралельно з роботою слідчо-оперативної групи та медиків швидкої допомоги", — каже нацгвардієць.


У Нацгвардії назвали ім'я загиблого військового. Це — Володимир Жудро.



За словами побратимів нацгвардійця, він жив і працював в Києві. У 2014-2015 роках Володимир Жудро боронив Україну в складі добровольчих підрозділів, після чого повернувся до мирного життя. З початком повномасштабного вторгнення РФ на територію України мобілізувався до лав Національної гвардії України, виконував бойові завдання на сході, після чого проходив службу на блокпостах у Києві.


У загиблого залишились мати похилого віку і син.


Фото: Поліція Києва