16 липня 2023 11:34

НСК "Олімпійський" увійшов до топ-30 світових арен: авторитетне видання порівняло його із західними зразками

НСК «Олімпійський» увійшов до рейтингу топ-100 найкращих світових футбольних арен. У цьому престижному хіт-параді київський стадіон опинився на 28-му місці.


Київський стадіон НСК «Олімпійський», який було зведено ще 1923 року, увійшов до тридцятки найкращих арен світу за версією авторитетного видання FourFourTwo.

Автори рейтингу згадали, що востаннє стадіон було реконструйовано до Євро-2012, яке проходило в Україні та Польщі. До того ж на «Олімпійському» проходив фінал того європейського форуму, де Іспанія обіграла Італію з рахунком 4:0.

«Було реконструйовано до Євро-2012, і на ньому проходив фінал. Національний стадіон України місткістю 70 050 осіб знову було відкрито виступом Шакіри, яка готова відкрити будь-який стадіон у будь-який час та у будь-якому місці».

Також журналісти розповіли про історію арени.

«1923 року стадіон почав своє життя як «Червоний стадіон» Льва Троцького, пізніше став «Республіканським стадіоном» Микити Хрущова, а 1996 року був перейменований на старий-добрий «Олімпійський стадіон». На стадіоні проходило кілька олімпійських футбольних матчів під час Ігор 1980».

За словами авторів, нинішній «Олімпійський» не поступається своєю інфраструктурою провідним стадіонам Європи.

«Раніше арена являла собою досить просту двоярусну чашу без даху, що не зовсім допомагало фанатам зігрітися перед зимою, що наближається. Тепер він такий самий сучасний, як будь-який найкращий стадіон у Західній Європі – у нього є дах, а також сліпучий зовнішній вигляд».

Топ-5 стадіонів світу у версії FourFourTwo

Ла Бомбонера (Буенос-Айрес, Аргентина);
"Маракана" (Ріо-де-Жанейро, Бразилія);
"Сигнал Ідуна Парк" (Дортмунд, Німеччина);
Стадіон "Тоттенхем Хотспур" (Лондон, Англія);
Стадіон "Монументаль" (Буенос-Айрес, Аргентина).

Після останньої реконструкції «Олімпійського» у 2012 році він став домашньою ареною для Динамо та одним із стадіонів для національної збірної України;
З 2014 року, після початку російської військової агресії проти України, на цій арені свої домашні матчі у чемпіонаті та єврокубках почали проводити й інші українські клуби.