28 червня 2023 20:11

Юрій ВІРТ: "На Нещереті ніхто не фолив і добре, що не було системи VAR"

В заключному поєдинку групового раунду чемпіонату Європи молодіжні збірні України та Іспанії з футболу розійшлися миром – 2:2.


Колишній воротар національної збірної України Юрій Вірт в бесіді з кореспондентом Sport.ua поділився враженнями про це протистояння в Бухаресті, оцінив шанси підопічних Руслана Ротаня на шляху до п'єдесталу пошани.


– Рахунок по грі, – сказав Юрій Вірт. – Суперники ніби змовившись, зробили чимало «подарунків» один одному. Спочатку не безгрішними були наші земляки, які вже в дебюті могли крупно програвати. На щастя обійшлося, а потім уже наші хлопці не покарали іспанців за промахи.


– Свого часу Ви були воротарем і кортить почути Ваш коментар до ситуації з не зарахованим голом, коли Нещерет випустив м'яч з рук.


– На мій погляд, ніхто з іспанців на нашому воротареві не фолив. Просто Нещерет на якусь мить банально втратив концентрацію, можливо, вже думав кому зробити передачу. І добре, що вчора на матчі не працювала система VAR, інакше взяття воріт було б зараховане. Хоча за винятком цього епізоду Нещерет був на висоті, врятувавши в кількох моментах.


– Те, що обидві збірні вчора задіяли практично резервні склади, вплинуло на якість гри?


– Думаю, що так. Через технічний брак суперникам не вдавалося налагодити комбінаційні дії. Хоча беручи до уваги, що ці збірні достроково забезпечили собі вихід до чвертьфіналу, то можна було очікувати на ротацію й те, що група провідних виконавців вийде на заміну, аби не втратити ігрового тонусу. А так, дійсно, якість гри бажала кращого.


– Склалося враження, що наші дуже легко пропускали…


– Mаєте рацію. Відразу після перерви витримка зрадила Сироті, котрий запанікував і вибивав м'яч куди небудь… Прикро, адже це захисник з чималим міжнародним досвідом… А наприкінці матчу нашим хлопцям треба було зіграти компактніше біля своїх воріт, щоб зберегти переможний рахунок. Та цього не сталося: в іспанського нападника було вдосталь часу, аби прийняти м'яч, обіграти опонента і влучно пробити, врятувавши свою збірну від поразки. Над усуненням цих огріхів нашим хлопцям треба оперативно попрацювати.


– На звітному поєдинку був присутній головний тренер національної збірної України Сергій Ребров, котрий після фінального свистка сказав, що бажано, аби всі наші збірні грали за однією моделлю.


– Ребров, мабуть, мав на увазі те, що за таких обставин найближчий резерв простіше буде підготувати до дебюту в головній команді країни. Якщо йдеться про базову схему, то це правильно. З іншого боку, є певні нюанси, на які обов'язково слід зважувати. Зокрема, треба враховувати силу візаві. Адже в протистоянні з фаворитом гра з відкритим забралом, приречена на невдачу. Отож, у кожного поєдинку повинна бути своя історія.


– Тоді наостанок уточніть, з ким українцям краще зіграти в чвертьфіналі:з французами, італійцями, чи може швейцарцями?


– Знаєте, як немає не замінних футболістів, так і непереможних команд. Тим паче-на молодіжному рівні. Ось чому бажано на зубок вивчити сильні та вразливі сторони суперника й продемонструвавши свої кращі якості, змусити його зійти з дистанції. До того ж, йдеться не тільки про виступ на континентальному форумі, а й про завоювання олімпійської ліцензії. І такий шанс не можна змарнувати.