11 червня 2023 15:36

Максим ХЛАНЬ: "Мені сказали, що я не гратиму, поки не підпишу з "Зорею" контракт на 5 років"

Півзахисник «Зорі» Максим Хлань розповів, чому він перестав грати за команду.


«Це відбулось після особистої зустрічі з президентом клубу. Контракт з «Зорею» був розрахований до кінця цього року і мені запропонували підписати новий контракт на 5 років. Я сказав, що не проти продовження контракту з клубом, але на коротший строк. Мені сказали, що я не буду грати, поки не підпишу з клубом контракт на 5 років. Так і сталось.

Я уклав контракт з «Зорею» в січні 2021 року. В тому трансфері брав участь агент Вадим Шаблій. Не як мій агент, а від імені «Зорі». Він обіцяв, що я буду постійно мати ігрову практику в основі, для цього клуб і купує мене у «Карпат».

Запевняв, що через рік Зоря продасть мене в Європу, давав інші обіцянки, фінансові, які я не буду озвучувати. Але нічого цього не відбулося. І тут знову мені дають ті самі обіцянки і контракт на 5 років.


Зрозуміло, що я відмовився від такого тривалого контракту… Справа не в тому, що я хочу в Європу, як казав Шаблій в інтерв’ю. Справа в тому, що клуб і його представник не були послідовними у своїх діях раніше. Тому я не був готовий на 5 років пов’язувати себе з «Зорею».


Перші два тижні я тренувався в індивідуальному режимі. Розминку розпочинали разом із командою, а коли починалось саме тренування, то мене відправляли намотувати кола аж до кінця тренування. Коли на це звернули увагу журналісти, мене перевели в U-19.


Я неодноразово письмово звертався до керівництва клубу, щоб врегулювати цю ситуацію, і підтверджував готовність продовжити контракт до кінця наступного сезону і далі, якщо на мене не будуть вчиняти тиск і я матиму можливість грати в команді. Але клуб на будь-які взаємні поступки не йшов, ігнорував мої звернення та продовжував тиск.


Мене відокремили від команди, виганяли з їдальні, коли там була основа, з медпункту. Коротше кажучи, такими діями до мене навмисно проявляли принизливе відношення та тиск, щоб я продовжив контракт на 5 років. Про це я також направив листа президенту, але він не відреагував.


В жодній з команд клубу я не мав ігрової практики. Мене навіть не заявляли на матчі за U-19. Так, «Зоря» виплачувала мені кошти, як зазвичай. Тільки от за «Динамо» не виплатили премію, хоча всім іншим гравцям виплатили. Я звернувся в клуб з письмовою заявою з цього приводу, але моє звернення, як завжди, проігнорували. Премію за «Динамо» я не отримав.


Так, я направив в клуб заяву про розірвання контракту з 8 червня. Офіційно. Мій адвокат рекомендував мені провести переговори з «Зорею», щоб дати можливість клубу цивілізовано врегулювати конфлікт. Щоб клуб мав право отримати компенсацію за мою підготовку, оскільки, як би там не було, я з повагою ставлюсь до «Зорі», в якій я був два з половиною роки.

Я доручив адвокату провести переговори. Він зробив їм відповідну пропозицію. Зараз слово за клубом. Якщо вони матимуть бажання врегулювати спірні питання, то я готовий до певного компромісу. Якщо ні, то далі буде позов про виплату клубом компенсації за порушення моїх прав і при цьому клуб втратить право на компенсацію за підготовку.


Також, якщо можна, оскільки мені не дали такої можливості, я б хотів висловити свою вдячність всьому тренерському штабу «Зорі». Під керівництвом Патріка ван Леувена я дійсно відчував свій розвиток, нове розуміння гри, фізичний і професійний прогрес. Але, на жаль, керівництво клубу лишило мене можливості прогресувати в цьому клубі й далі.


Після того, як з’явилась інформація про розірвання контракту, до мене надходить багато дзвінків від клубів та агентів. Я поки що на паузі. Хочу морально і фізично відпочити, а потім будемо розглядати варіанти.

Якщо чесно, то поки хочу повноцінно пограти в Україні та проявити себе максимально. Якщо будуть пропозиції із закордонних клубів, звісно, розгляну і такі пропозиції», - сказав Хлань.

Контракт 20-річного хавбека розрахований до кінця 2023 року. На рахунку Хланя 2 асисти у 8 матчах за луганців.


Фото - ФК "Зоря"