21 травня 2023 17:10

Гутерріш заявив про необхідність реформувати Раду безпеки ООН

Фото - ua.depositphotos.com


Ґенеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш заявив на саміті G7, що вважає за необхідне реформувати Раду Безпеки ООН та Бреттон-Вудську систему, оскільки вони "перестали відповідати сучасним реаліям".

Гутерріш зазначив, що ці інститути відповідали світоустрою на момент своєї освіти у 1945 році. З того часу, на його думку, вони застаріли та стали неефективними.


"Глобальна фінансова архітектура - застаріла, дисфункціональна та несправедлива. Зіткнувшись з економічними кризами через пандемію Covid-19 та вторгнення Росії в Україну, вона не змогла виконати свою головну функцію та виступити страховою сіткою для світу", - сказав глава ООН.


Раніше Гутерріш уже критикував пристрій організації, яку він очолює. "Я висловлюся дуже ясно: Рада безпеки не змогла зробити все, що в її силах, щоб запобігти і закінчити цю війну. І це викликає величезне розчарування та гнів", - говорив він під час візиту до Києва у квітні 2022 року.


Рада безпеки ООН була заснована у 1945 році. Відповідно до статуту ООН, рішення у ньому приймаються на основі згоди всіх країн-членів. До них входять п'ять постійних членів - США, Великобританія, Франція, Росія та Китай - і 10 непостійних. Останнім часом Росія неодноразово мала право вето, блокуючи невигідні їй пропозиції міжнародного співтовариства.


У грудні 2022 року Україна закликала позбавити Росію статусу постійного члена Ради безпеки та виключити її з ООН. Однак, за чинним статутом ООН це неможливо зробити без згоди самої Росії.


Бреттон-Вудська система - міжнародна система організації фінансових відносин і розрахунків, прийнята 1944 року. Вона започаткувала такі організації, як Міжнародний банк реконструкції та розвитку (МБРР) та Міжнародний валютний фонд (МВФ), покликані забезпечувати фінансову безпеку країн світу та валютне співробітництво.