20 квітня 2023 13:16

Державне космічне агентство про спалах над Києвом: "Високоенергетична акустична подія"

Спалах у небі над Києвом, який спостерігався ввечері 19 квітня, у Державному космічному агентстві України назвали «високоенергетичною акустичною подією».

«19 квітня 2023 року о 21:57 за київським часом інфразвуковими засобами ГЦСК на території України зареєстрована високоенергетична акустична подія. Розрахункове місце епіцентру вибуху знаходиться в Київській області. Подія, ймовірно, пов’язана із входом космічного тіла в щільні шари атмосфери, інформація уточнюється», – йдеться у повідомленні центру спеціального контролю Державного космічного агентства.


Раніше Київська міська військова адміністрація оголосила, що спалах у небі над столицею, який жителі спостерігали ввечері 19 квітня, став результатом падіння на Землю космічного супутника NASA. Проте згодом в американському космічному агентстві NASA заперечили ці дані, повідомивши, що супутник все ще перебував на орбіті в той час, коли спостерігався спалах.


20 квітня у КМВА уточнили, що причиною спалаху не було падіння супутника, ракетний обстріл чи робота української протиповітряної оборони, і додали, що саме це було – мають з’ясувати виключно фахівці.