15 квітня 2023 19:37

Бундесліга. Катастрофа "Боруссії" Д у Штутгарті та перша сотня Вернера

Драму 28 туру Бундесліги можна сміливо вписувати в сучасну історію Бундесліги. В останнє десятиліття всіх так стомили успіхи гегемона, що навіть імітація конкуренції за титул з боку Дортмунда викликає бурхливий ажіотаж (а також паранояльний синдром у босів "Баварії"). Інша річ, що "Борусія" навіть у часи ослаблення "Баварії" (за власною ж дурістю) дортмундцям як завжди не вистачає рішучості взяти своє. Такий вже німецький епос, сучасна "Пісня про Нібелунги" на футбольний манер.


У разі нічиї та успіху Дортмунда у нас знову було б формальне двовладдя у турнірній таблиці, але за рахунок кращої різниці м'ячів першість нікуди б від "рекордайстра" не поділася. Інша річ, що "Борусія" за традицією провалилася у критичний момент. Хоча після першого тайму гри в Штутгарті на це не було й натяку: Доні Мален проводив чи не найкращу гру в німецькій кар'єрі, асистувавши на Аллера, забивши сам після сольного проходу і заробивши другу жовту для дурника-агресора Мавропаноса.


Але друга половина стала для претендента повною катастрофою. Почалася справа ще до свистка, адже Терзич прибрав у перерві Гуммельса та дав дебютувати 19-річному Сумаїлу Кулібалі. За відсутності травмованих Шлоттербека та Зюле пару малюку в центрі оборони склав Джан, що й вирішило долю БД. У той же час у господарів з'явився Тангі Кулібалі, який почав камбек своєї команди відразу після виходу на заміну.


Кулібалі наважився на дальній удар на 74-й хвилині, і після рикошету від Джана м'яч залетів у сітку. Незабаром Кулібалі заробив корнер, з якого Вагноман поновив паритет. У компенсований час Рейна в 4-й раз на рік забив гол після виходу з лави, і здавалося, повернув нам чемпіонську гонку. Але той самий 19-річний дебютант Дортмунда Сумаїла Кулібалі у вирішальний момент промахнувся по м'ячу у своєму штрафному майданчику, дозволивши Сіласу знову зрівняти рахунок у матчі на 90+7 хвилині. 3:3. Лідери синхронно схибили.


У кого не було права на помилку, то це у "РБ Лейпцига", який виграв лише 2 гри з 5 останніх, що вдарило по їхніми шансами на фініш у топ-4. Не віщував добра і пропущений гол від Арне Маєра, який вивів "Аугсбург" уперед після помилки Генрікса. Тут і прокинувся ще один прославлений герой німецького епосу Тімо Вернер. За півгодини екс-форвард "Челсі" асистував Камплю і сам оформив дубль, подолавши межу в сотню голів у Бундеслізі. Особливо епічним вийшов останній, сотий точний постріл. Мабуть, найкрасивіший з усіх для Тімо на німецьких полях, який забезпечив ще й місце в топ-4 за підсумками туру.


Штутгарт – Боруссія Д 3:3


Голи: Кулібалі 77, Вагноман 84, Сілас 90+7 – Алер 26, Мален 33, Рейна 90+2


Штутгарт: Бредлов - Мавропанос, Загаду, Антон - Вагноман, Ендо, Каразор, Соса - Мійо (Кулібалі, 74), Фюріх (Сілас, 62) - Гірассі (Томаш, 74)


Боруссія Д: Кобель – Руерсон, Джан, Гуммельс (Кулібалі, 46), Геррейру – Озджан – Мален (Байно-Гіттенс, 69), Беллінгем, Брандт (Ройс, 63), Адеємі (Рейна, 82) – Аллер (Мукоко, 63)


Вилучення: Мавропанос 39



РБ Лейпциг – Аугсбург 3:2


Голи: Кампль 10, Вернер 32, 35 - Майер 5, Варгас 82