3 квітня 2023 12:40

Йожеф САБО: "Україна не повинна відмовлятися від чемпіонату Європи"

Збірна України невдало розпочала відбірковий турнір Євро-2024 – з поразки в матчі проти Англії (0:2). Наступні поєдинки кваліфікації чекають нашу національну команду вже через два з половиною місяця - 16 червня відбудеться гра з Північною Македонією, а 19-го – з Мальтою. Спроможність набрати бали в цих матчах визначить подальшу турнірну долю "синьо-жовтих". Поділитися думкою про ситуацію, яка склалася, Footboom попросив екс-наставника збірної України Йожефа Сабо.


"Якби мені запропонували таке, я би відмовився"


- Ситуація, коли національна команда перебуває без головного тренера, а Руслан Ротань поєднує роботу в "молодіжці" та "Олександрії" з обов’язками в збірній, - ненормальна, - зазначив Сабо. – І списувати все на війну не можна. Україна не повинна відмовлятися від чемпіонату Європи. Зрозуміло, що психологічно всім важко, але справу треба робити.


Наскільки я знаю, це вперше в історії українського футболу, коли один тренер керує одразу трьома командами. Якби мені в свій час запропонували таке, я би відмовився. І в молодіжній збірній, і в "Олександрії" Руслан Ротань щось повинен робити, це ж очевидно. Як на це знайти час, коли в тій же першій збірній потрібно було вже до 20 квітня написати план тренувань, враховуючи, що поєдинок з Англією 26-го числа… Безумовно, в національній команді є гравці, яких не потрібно в ці 5-6 днів тренувати, бо вони в тонусі, але ж гри у збірної України не було, і це сором, бо ми не Люксембург, або Андорра.


- Чи варто всім чекати на Сергія Реброва, який начебто має згодом очолити збірну України?


- Я дуже добре ставлюся до Реброва. Він дуже працьовитий і, взагалі, просто розумник. Але, якщо він не може цього зробити, то про що ми говоримо? Я певен, якщо в клубі йому запропонують подовжити співпрацю, він погодиться. Сергій розуміє, що збірної зараз нема, і потрібен час, щоб навести лад. До того ж, Ребров нікому не давав стопроцентної обіцянки, мовляв, все – їду…


"Згадайте Петракова - це невірне рішення"


- Тоді, на вашу думку, хто погодиться очолити збірну України на півроку, в такій ситуації, як зараз?


- Не хочу називати конкретні прізвища, однак, у нас є спеціалісти, які і футболістами були вправними, і на тренерській ниві достатньо вже попрацювали. Я думаю, що такі б фахівці погодилися працювати із національною командою, але, вважаю, їм потрібно запропонувати контракт не на півроку, а мінімум на два-три роки, і запевнити, що впроваджувати свої ідеї вони зможуть до кінця, не дивлячись ні на що. Однак, з людьми потрібно розмовляти!


- Очолити "синьо-жовтих" міг би, наприклад, Олег Кузнецов, який наразі працює з юнацькою збірною України?


- Переключатися з роботи з юнаками на національну команду важко. Згадайте Петракова, який погодився це зробити. Я тоді відразу сказав, що це невірне рішення, і результату не буде, і, як з’ясувалося, був правий. Петраков буквально з перших днів своєї роботи не зміг порозумітися з Малиновським, потім ще й з деякими іншими футболістами. І це стало проблемою. Тому, подібний варіант – значний ризик.


"Випускати Коноплянку на одну хвилину – сором"


- Збірна України потребує омолодження вже зараз?


- Молодь потрібно адаптувати в команду поступово – так було завжди, і це – найбільш розумний варіант. В будь-якій команді, тим більше, в збірній, потрібні дуже досвідченні гравці, які, по суті, є тренерами на полі. Потрібно тільки викликати ветеранів з характером. От, наприклад, Степаненко – він наразі є найкращим "опорником" в українському футболі, і капітаном "Шахтаря".


Не потребує кардинального омолодження наша середня лінія, де є чимало дуже хороших виконавців. Але очільнику збірної надалі потрібно уникати такої ситуації, як з Коноплянкою під час гри проти Англії. Випускати його на одну хвилину – це сором. Для чого це робити? Якщо виклик Коноплянки – це стратегія для досягнення результату, то тоді він мав би відіграти мінімум 15-20 хвилин. Тому я й кажу – з майбутнім тренером збірної України має бути підписаний контракт на три роки – до літа 2026 року, з можливістю спокійно проводити селекцію.


"Могли б Італію посунути, але..."


- Враховуючи те, що в нашій відбірковій групі є такі суперники, як Англія та Італія, на що може розраховувати наша національна команда?


- Те, що ми програли англійцям на виїзді, не страшно. Вся боротьба ще попереду, але, думаю, мало хто сумнівається, що за перші два місця в цій групі змагатимуться саме Англія з Італією. А от за третє місце збірна України спроможна поборотися. За розумної підготовки до червневих матчів відбору ми маємо шанс взяти максимум і залишити за своєю спиною Північну Македонію та Мальту. Звичайно, якби не було війни і всіх пов’язаних з нею надзвичайних обставин, українці змогли б посунути й збірну Італії, яка наразі переживає серйозну перебудову.