14 вересня 2007 14:28

Игорь СУРКИС: "Милан" выиграл Лигу, готовясь по нашей системе"


Як запевняє президент "Динамо", перед командою поставлено чiтке завдання - пройти груповий турнiр Лiги чемпiонiв

Після невдачі збірної України у відбірковому циклі, вболівальники тепер в очікуванні яскравих матчів провідних наших клубів у Лізі чемпіонів, яка стартує вже наступного тижня. Донецький "Шахтар" спробує взяти три очки з шотландським "Селтиком", а київське "Динамо" поїде в гостi до римської "Роми". Останнiй вiзит киян до Риму, пригадується, закiнчився гучним мiжнародним скандалом i технiчною поразкою для "Роми". Чого чекати вiд чемпiона України в цьогорiчнiй Лiзi чемпiонiв? Про плани "Динамо" в єврокубках в ексклюзивному iнтерв'ю журналiстовi "Експресу" розповiв президент динамiвського клубу Iгор Суркiс.

- Iгоре Михайловичу, ще майже рiк тому ви заявляли, що київському "Динамо" конче потрiбно пiдсилювати склад. Цього лiта нарештi ми побачили свiжу кров у командi. Чи вдалося закрити усi проблемнi лiнiї в "Динамо"?. Iншими словами, чи задоволенi ви на всi сто вiдсоткiв проведеною селекцiйною роботою?

- Так, ми виконали все, що планували здiйснити пiд час мiжсезоння. Я на всi сто вiдсоткiв задоволений проведенною селекцiйною роботою. Щоправда, ми ще шукали центрального пiвзахисника оборонного типу. Та нарештi одужав Аїла Юссуф, почав тренуватися Тарас Михалик. Зрештою, румун Тiберiу Гiоане також непогано грає на позицiї опорного пiвзахисника. Тож нехай троє конкурують за мiсце в "основi". Я за це амплуа спокiйний. Перед стартом Лiги чемпiонiв найбiльше мене непокоїть центральна лiнiя оборони. Все-таки ми придбали Папе Дiакате саме заради вдалого виступу в Лiзi чемпiонiв. Француз зламав ключицю. Це трагедiя для захисту "Динамо". Тепер головним нашим завданням буде награти iнший тандем центральних оборонцiв. Головний бiль "Динамо" - захист. А, загалом, я задоволений тим, як ми попрацювали на трансферному ринку.

- Це правда, що новачкiв помiтили ви, а не селекцiонери "Динамо"?

- Бангуру та Дiакате помiтив я, а Майкла привезли до Києва нашi селекцiонери. Я неодноразово казав, що маю великi претензiї до селекцiйної служби. Завжди наголошую селекцiонерам, щоб вони працювали активнiше. Зрештою, поступово роблю реорганiзацiю селекцiйної служби. Недавно на тренерську роботу перейшов екс-динамiвець Вiталiй Косовський. Замiсть нього до селекцiйної служби потрапив Володимир Лозинський.

- У липнi резервний склад "Динамо" сенсацiйно обiграв донецький "Шахтар" у матчi за Суперкубок. Тодi, пригадується, усi фахiвцi, у тому числi й ви, запевняли, що цi хлопцi будуть обличчям "Динамо", а дехто з них гратиме за команду вже у цьогорiчному розиграшi Лiги чемпiонiв...

- Я розмiрковував, що ж робити з молодими хлопцями. Було два варiанти: залучати їх вже в осiннiй частинi Лiги чемпiонiв або дати шанс набратися досвiду в iнших українських командах. Врештi-решт вирiшив зробити ставку на результат i в Лiзi чемпiонiв розраховую на досвiдчених футболiстiв. А найперспективнiших динамiвцiв - Морозюка, Олiйника та Дедечка ми орендували в iншi клуби, щоб вони набралися досвiду. У Лiзi чемпiонiв без досвiду хлопцi навряд чи далеко заїдуть. Ми ж не стоїмо на порозi 1993-го року, коли неможливо було пiдсилитися. Може, це неправильно, але ми вирiшили покластися на досвiдчених виконавцiв, у тому числi й на iноземцiв. Для "Динамо" завжди був прiорiтетний результат. Ми ж не хотiли втрачати рiк, щоб у Лiзi чемпiонiв обкатувати молодих хлопцiв. Тепер я ставлю завдання перед командою пройти груповий турнiр. Думаю, нам по зубах посiсти друге мiсце в групi.

- Нинiшнього наставника "Динамо" дуже часто журналiсти та колишнi футболiсти вiдправляють у вiдставку. Недавно з'явився ще один потенцiйний спадкоємець Дем'яненка - Олег Блохiн...

- Повiрте, ми цiлком вдоволенi роботою Анатолiя Дем'яненка. Людина вдруге поспiль виводить команду в Лiгу чемпiонiв, цьогорiч "Динамо" виграло усi трофеї на вiтчизнянiй аренi. Тому було б некоректно вiдправляти Дем'яненка у вiдставку. Менi частенько радять запросити iноземного фахiвця. А я думаю, що це не буде панацеєю для клубу. Я не допущу того, щоб iноземець приїхав до Києва на два роки, заробив тут чимало грошей i пiсля чергового фiаско покинув Україну. Вiн може зруйнувати всю динамiвську систему. До речi, iталiйський "Мiлан" виграв Лiгу чемпiонiв та Суперкубок, використовуючи нашу систему пiдготовки пiд час мiжсезоння. За це вiце-президент "Мiлана" Адрiано Галлiанi подякував менi минулого тижня. Тренер повинен бути психологом, адже кожен може вiдкрити методичку i за нею тренувати команду. А до хлопцiв потрiбно мати iндивiдуальний пiдхiд. У Дем'яненка це добре виходить. Вiн прогресує i я вiд нього чекаю виходу з групи в Лiзi чемпiонiв. А щодо Блохiна, то я б не хотiв коментувати найсвiжiшi чутки. Скажу лише, що для того, щоб тренер очолив команду, треба бажання двох сторiн: клубу та самого наставника. Я вважаю, що Блохiн ще не сказав свого слова у збiрнiй України.

Олег Зубарук, газета "Експрес".
(публикуется на языке оригинала)