10 лютого 2023 08:20

Мартін Едегор: "У Мадриді я був легкою мішенню для критики, а в Лондоні я вдома"

24-річний капітан лондонського "Арсеналу" Мартін Едегор розповів The Player's Tribune про своє дитинство, становлення як футболіста під керівництвом батька-тренера та багато іншого - чим його привернув мадридський "Реал", що допомогло повернутися після невдач у Мадриді, а також де Едегор почувається по-справжньому вдома:


– "Реал" був переможцем Ліги чемпіонів, маючи склад із найкращими гравцями у світі. А мені тоді дуже подобався Іско – як же м'яко й естетично він поводився з м'ячем. Коли клуб вийшов на нас, ми одразу оцінили ключовий фактор – у "Реала" була чудова друга команда, де можна було і розвиватися, і одразу ж грати в конкурентоспроможний футбол. А тренером цієї команди був Зінедін Зідан! Коли через кілька днів після презентації я вперше прийшов на тренування "Реала", чесно кажучи, це були нереальні відчуття. По-перше, батько привозив мене грати з Іско, Кріштіану Роналду, Модрічем, Бензема, Бейлом і Рамосом – начебто він віз мене до школи. І я думав, як вони поставляться до мене, коли я увійду в їхню роздягальню. До цієї маленької дитини, яка не знає жодного слова іспанською, і навіть ще не має прав водити автомобіль! Але вони були дуже добрі до мене – а Кроос, Модріч і Роналду, які розмовляли англійською, дуже допомагали своїми порадами і турботою, хоча я не думав, що комусь із них реально було діло до норвезького тінейджера.


Однак перебування Едегора в столиці Іспанії було невдалим – лише вісім матчів. На думку Мартіна, і ЗМІ зіграли свою роль у його неважливому виступі в "Реалі":


– Преса переслідувала мене за те, що не одразу виправдав очікування. А я був легкою мішенню. Якщо ви справді знаєте мене, то знаєте, що я багато посміхаюся, але, гадаю, збоку інколи моє обличчя виглядає більш буркотливим, аніж я є насправді. Можливо, якби я був іспанцем, вони дали б мені трохи більше часу, щоб подорослішати? Я більше турбувався про те, щоб не робити помилок, ніж про те, щоб грати у свою гру. А моя гра завжди полягала в тому, щоб відрізнятися на полі – наприклад, робити складні загострювальні передачі. Тепер я розумію, чому це сталося – я був ще, по суті, маленькою дитиною, але потім зрозумів, що потрібно бути безжальним. Ти маєш бути безжальним і показувати себе справжнього на полі.


– У сучасному футболі не існує чогось середнього. Ти або найкращий гравець в історії, або шлак. Я не скаржуся на час, проведений у "Реалі", і нітрохи не шкодую про це. Перехід у "Реал" був благом, що дало змогу дізнатися багато про те, що потрібно для досягнення вершин, я тренувався і навчався у своїх кумирів – найкращих гравців світу. Я грав на "Сантьяго Бернабеу", став жорсткішим і навчився стикатися з труднощами. Але навіть коли було важко, я постійно думав – як можу змінитися та стати кращим? Я ніколи не буду тим, хто щасливий просто тренуватися в найвеличнішому клубі й задовольнятися малою ігровою практикою. Тому вирішив, що час рухатися далі – тільки так можна було стати кращою версією себе.


– Коли в режимі кар'єри у FIFA переходиш із "Реала" до "Геренвена", думаєш – можливо, щось пішло не так. Хоча для мене цей досвід виявився дуже корисним. Нарешті я отримав постійну ігрову практику в основному складі – саме це мені тоді й було потрібно. Якщо чесно, саме завдяки оренді в "Геренвені" відбувся розвиток моєї особистості, а оренда у "Вітессі" дала змогу розкритися як футболістові. У Геренвені я став більш самостійним і отримав водійські права – батько перестав возити мене на тренування! – а також навчився необхідності брати відповідальність на себе. А в Арнемі мені дуже допоміг тренер Леонід Слуцький – його особливість полягала в тому, що він по-справжньому вірив у мене, але при цьому не вимагав постійно демонструвати магію на полі. І потроху у "Вітессі" до мене повернулося вміння віддавати складні загострювальні передачі. Підвищилася і якість прийняття рішень на полі, та й взаємодія з командою також покращилася.


- Я виріс у Норвегії і подивився безліч матчів Англійської Прем'єр-ліги. "Арсенал" мені завжди подобався – знав, що у клубу багата історія, бачив хайлайти Тьєррі Анрі, а також "непереможної" команди, що стала чемпіонами без жодної поразки. За "канонірів" виступали Фабрегас, Насрі, Озіл – гравці мого типу, плеймейкери, дійсно розумні й технічні гравці, які добре вміють поводитися з м'ячем і робити складні загострювальні передачі.


– Відтоді, як поїхав із Норвегії, все здавалося тимчасовим, не було відчуття стабільності та глибокого зв'язку з клубом – для мене це дуже важливо. Тепер, коли щоразу виводжу команду на "Емірейтс", хочу максимально насолодитися цим моментом. Відчути атмосферу, іскри, що виходять від уболівальників – у мене постійно мурашки по шкірі, коли слухаю, як фанати співають "Північний Лондон назавжди". І тихо підспівую при цьому. Я заплющую очі й уявляю себе дитиною на штучному полі в рідному Драммені – якби той хлопчисько побачив фото цього моменту, що було б? Якби дізнався, яка кар'єра чекає на нього в майбутньому? Думаю, він вмирав би на полі заради такого. Так, це був до біса довгий, дуже довгий шлях, але я живу своєю мрією. Я вдома. І найкраще, звичайно, попереду.


– Зараз ми беремо участь у перегонах за титул, попереду ще довгий шлях і поки що ніхто не думає, що буде в травні. Ми йдемо крок за кроком: від тренування до тренування, від гри до гри. І скажу ще одне: якщо досі хтось усе ще не вірить у цю команду, сумнівається в нас – повірте, не існує меж, яких ми не зможемо досягти. І ніхто не переконає мене у зворотньому. Дуже гордий тим, що є капітаном цього клубу, і відчуваю, що пробуду тут ще довго.