14 січня 2023 09:20

"Для Циганкова Бельгія чи Нідерланди – не пріоритетний варіант": Олександр Яковенко – про трансфери наших збірників

Колишній футболіст Динамо та Андерлехта, а нині футбольний менеджер поділився думкою про останні трансферні новини.


Зимове трансферне вікно набирає обертів, і українські футболісти переходять у нові клуби. Якщо сага з трансфером Михайла Мудрика вже неабияк набридла вболівальникам, то Руслан Малиновський таки перейшов у Марсель. Схоже, що змінить клуб Віктор Циганков. Про все це журналіст FanDay.net поговорив з менеджером та колишнім футболістом Динамо, Андерлехта та Фіорентини Олександром Яковенком.


«Перехід Малиновського до Марселя – це хороший трансфер»


- Олександре, як оцінюєте трансфер Руслана Малиновського до Марселя?


- Оцінку не даватиму, але можу висловити свою думку: це хороший трансфер. Марсель – це клуб, який його хотів ще влітку, але тоді щось не сталося. Добре, що домовились зараз. Напевно, в Аталанті він міг досягти більшого. Я думаю, у нього є певна недомовленість. Тим не менш, в Італії він провів хороші роки. Хочеться побажати йому удачі, у Франції у Руслана все має вийти.


Чемпіонат трохи нижче за рівнем, ніж італійський, але я не назвав би його легким. Складний, силовий чемпіонат, але Марсель – хороший, домінуючий клуб, який б'ється за лідерські місця. Тож Руслана можу лише привітати.


- Історія показує, що українцям важко заграти у чемпіонаті Франції. Окрім Данила Ігнатенка зараз, у минулому ніхто з наших там надовго не затримувався. Як вважаєте, чому?


– Це індивідуальне питання кожного з них. Я не став би тут узагальнювати. У когось це міг бути невдалий період кар'єри, у когось травма, хтось просто не підійшов команді. І найголовніше – українців у Франції було дуже мало. Напевно, можна перерахувати на пальцях однієї руки всіх людей, які грали там. Отже, говорити про те, що в українців щось не виходить у чемпіонаті Франції – зовсім неправильно.


«Циганков має варіанти і з топ-чемпіонатів»

– Віктором Циганковим цікавився Андерлехт. Запитаємо вас як колишнього півзахисника брюссельців: чому його перехід у цей клуб є малоймовірним?


– Я нічого не чув про це, але нічого дивного немає на користь Андерлехта, ПСВ та інших клубів до персони Циганкова. Це дуже добрий футболіст, великий талант. Ті клуби, які раніше, мабуть, навіть не замислювалися над тим, що можуть собі дозволити такого гравця, зараз активізувалися. У Віті контракт із Динамо закінчується за півроку і можна підписати футболіста, не виплачуючи 20-25 мільйонів відступних.


Просто для Віті чемпіонат Бельгії чи Нідерландів – не пріоритет. Я чув про те, що він хоче грати у найсильніших чемпіонатах, тій же англійській Прем'єр-лізі. Думаю, що він має варіанти і з топ-чемпіонатів.


– Бельгійські клуби справді можуть запропонувати умови, що фінансово переб'ють умови контрактів в УПЛ?


– Чесно кажучи, перебити зарплати в УПЛ можуть усі. І польські, і угорські клуби та, в принципі, клуби будь-якої країни. Бельгійські – не виняток. Не хочу сказати, що у Бельгії величезні зарплати, просто в Україні вони сьогодні дуже низькі. Звичайно, це пов'язано з війною в нашій країні, з обставинами, які розпочалися ще у 2014 році, і відтоді фінансова ситуація у багатьох клубах змінилася.


Тож наші футболісти почали шукати щастя за кордоном. До анексії Криму та початку війни на Донбасі, мені здається, у наших футболістів були дуже хороші контракти та умови, ніхто й не думав кудись переїжджати. Але зараз усе змінилося. У цьому не винні клуби, просто такою є реальність. Потрібно пережити цей період.


«У Фіорентіні є юний українець»


– У Фіорентіні, ще одному вашому колишньому клубі, грає 17-річний Андрій Лисицький. Чи маєте ви відношення до його переходу туди?


- Талановитий хлопець, син Віталія Лисицького. Коли почалася війна, вони разом із мамою виїхали закордон, оскільки він неповнолітній, і влаштувалися в Італії. Ми йому допомогли пройти перегляд у Фіорентіні. Він залишив дуже позитивне враження, і йому запропонували контракт. Про нього дуже хороші відгуки, тому сподіваюся, що він продовжуватиме в тому ж дусі і стане гравцем основного складу Фіорентини.