25 грудня 2022 23:42

Ігор ЙОВИЧЕВИЧ: "Не було б такої ситуації в Україні, не було б мене зараз у "Шахтарі"

Головний тренер «Шахтаря» Ігор Йовичевич вважає, що якби не повномасштабне вторгнення Росії в Україну, то він би зараз не працював в донецькому клубі.


– Яскравий виступ «Шахтаря» в першій половині сезону асоціюють з вашим іменем, з появою молодих гравців і нових виконавців. Можна сказати, що футболісти й ваш тренерський штаб дістали цю нагоду внаслідок великих змін у країні, пов’язаних з війною. Як ставитесь до цього?


– Це життєві моменти. Деякі моменти ти не контролюєш, і цю ситуацію я сприймаю так, що треба бути готовим до кожного виклику. Протягом життя ти готуєшся, навчаєшся, удосконалюєшся, однак не чекаєш нічого натомість. Не треба нічого чекати, адже це твоя робота й внутрішня відповідальність перед собою. І коли настане цей момент – ти спіймаєш його. І тоді ти маєш відповідати вимогам, які ставиш собі.


Ми говоримо про умови, яких не контролює один індивід. Я сприймаю це так: не було б такої ситуації, не було б мене зараз у «Шахтарі». Це не демагогія і не приховування правди, це чистий факт. Проте навіть здобувши цей шанс, якби не попередня робота, не самовдосконалення й думки про футбол 24 години на добу, то я не міг би відповідати такому клубу, як «Шахтар».

Я не біжу від таких думок, що цього всього зараз могло й не бути. Може, якби я продовжив працювати над собою, згодом цей шанс і прийшов би, але за рік, два чи три. «Шахтар» мав відмінного тренера, який робив свій проєкт.


Я теж дуже вдало працював із попереднім клубом. Ця робота призвела до того, що я дістав шанс на вищому рівні. Це доля, і часом бог дає тобі випробування твоїх здібностей. Я працюю і нічого не чекаю за свою роботу. Наразі я радію ситуації, що склалася, проте це тільки початок, адже вимоги підвищуються. Вимоги вболівальників, керівництва й нас самих. Ми перевірили свій рівень і вже не можемо опуститися нижче, тому що менш досконалого рівня вже буде недостатньо, - сказав Йовичевич.


Фото - ФК "Шахтар"